pijl-omhoog---beleggingen

Stel de juiste vragen

  • Hebt u overtollige werkmiddelen in de vennootschap?
  • Geniet u het verminderde tarief van de vennootschapsbelasting?
  • Hebt u al concrete projecten voor de komende jaren?
  • Hoelang kunt u deze werkmiddelen missen?
  • Wat hebt u al opgezet binnen uw vennootschap?

Overtollige middelen in de vennootschap

Hebt u overtollige middelen in uw vennootschap? Dan is het doorgaans beter om deze eerst naar uw privé over te hevelen en pas dan te beleggen. Het is namelijk interessanter om als privépersoon te beleggen. Dit vermogen wordt minder belast en beter beschermd. Meerwaarde die in de vennootschap gerealiseerd wordt, wordt meestal belast tegen het tarief van de vennootschapsbelasting.

Ook belangrijk: De balans van uw vennootschap is openbaar. Iedereen kan meelezen. Dat is niet zo als het om privévermogen gaat.

Een tijdshorizon bepalen

Stel dat u ervoor kiest om de middelen binnen uw vennootschap zo fiscaalvriendelijk mogelijk over te hevelen naar uw privé, dan is geduld het sleutelwoord. Hoe sneller u dat geld privé nodig hebt, hoe hoger de belastingdruk.

Eén keer per jaar kunt u zichzelf winst vanuit de vennootschap uitkeren in de vorm van een courant dividend. De vennootschap is verplicht om hierop 30% roerende voorheffing in te houden. Dit is voor u meteen een bevrijdende eindbelasting. U hoeft deze inkomsten niet meer aan te geven in uw personenbelasting.

U kunt er ook voor opteren om uw vennootschap een liquidatiereserve (VVPR-ter) te laten aanleggen. Op deze liquidatiereserves geldt een bijkomende vennootschapsbelasting van 10%. Na een wachttijd van vijf jaar kan u tegen 5% roerende voorheffing de aangelegde liquidatiereserve uit de vennootschap halen en naar uw privé overhevelen. Wilt u dat voor die tijd doen, dan betaalt u bijkomend 20% roerende voorheffing. Door jaarlijks de liquidatiereserve toe te passen, komt er na de eerste vijf jaar elk jaar een som vrij.

Werd uw vennootschap na 1 juli 2013 opgericht? Dan kunt u van het VVPR-bis systeem gebruik maken. Na een wachttijd van vier jaar kunt u uw geld opnemen. U betaalt dan 15% roerende voorheffing.

Een bijzonder voordelige belegging

Een andere zeer fiscaalvriendelijke manier om winst uit uw vennootschap te halen, is de individuele pensioentoezegging (IPT). De tijdshorizon is hier het langst. U recupereert het belegde geld pas aan het einde van uw beroepsactiviteit, maar de fiscale voordelen zijn erg groot. De premies die u jaarlijks in uw IPT stort, zijn namelijk volledig aftrekbaar van de vennootschapsbelasting. Aan het einde van uw loopbaan kunt u de belegde middelen opnemen met een voordelige eindbelasting van ongeveer 15%. Ook bij verkoop of faillissement behoudt u het tot dan opgebouwde kapitaal.

Beleggen binnen de vennootschap

Kiest u ervoor om de winst in uw vennootschap zo fiscaalvriendelijk over te hevelen naar uw privé, dan moet u enkele jaren geduld hebben. Wat doet u dan intussen het best? Laat dat geld in uw vennootschap vooral niet ‘slapen’. U kunt deze financiële reserves ook al binnen de vennootschap beleggen en laten opbrengen. Zo laat u potentieel rendement niet zomaar in rook opgaan.

Komt het moment waarop u de reserves vanuit uw vennootschap naar uw privé kan overhevelen, dan kunt u deze beleggingen vanuit uw zakelijke portefeuille overhevelen naar uw privéportefeuille. Intussen laat u uw vermogen aangroeien in uw vennootschap.

De voordelen van het belastingtarief behouden

Als kleine structuur kunt u van een belastingtarief van 20% (in plaats van 25%) genieten voor de eerste 100.000 euro winst van uw vennootschap. Bent u in dat geval? Denk er dan aan dat uw vennootschap niet meer dan 50% van het gestorte kapitaal, de belaste reserves en de geboekte meerwaarden mag beleggen in aandelen van andere vennootschappen (inclusief beleggingsvennootschappen).

Beleggen binnen de vennootschap of privé?

Elke situatie is uniek. Neem contact op met onze experten en bekijk samen wat voor u de beste optie is.