Geschiedenis

Van spaarbank in Lier tot doelgroepbankier

Bank J.Van Breda & C° is geen Nederlandse bank, hoewel de naam dat zou kunnen doen vermoeden. De bank werd op 21 februari 1930 opgericht in Lier door de gebroeders Jos en Maurice Van Breda. De bank is dus begonnen als een familiebedrijf.

jos van breda

Oprichting

Om midden in de crisisjaren vóór de Tweede Wereldoorlog een bank op te richten, moest je een echte ondernemer zijn. Jos Van Breda werkte als wisselagent voor de Volksbank in Lier. Deze bank ging echter failliet in 1929. Jos Van Breda was ervan overtuigd dat een bank als de Volksbank wél leefbaar was, op voorwaarde dat ze verstandig werd beheerd. Hij vroeg en kreeg hiervoor de hulp van zijn broer Maurice. Geld voor hun startkapitaal vonden ze bij hun familie.

Bank én verzekeringskantoor

Al snel werd de activiteit uitgebreid naar verzekeringen. In 1937 werd er een afzonderlijke vennootschap opgericht voor het Verzekeringskantoor J.Van Breda & C°. Dit bedrijf ontwikkelde zich tot een van de grootste makelaars in België, met zeer gericht advies voor bedrijven en organisaties. Vandaag is dit een onafhankelijk bedrijf, los van de bank, gekend als Vanbreda Risk & Benefits. Bij de oprichting van de Europese Gemeenschap werd ook de ontluikende markt van de intergouvernementele organisaties aangeboord. Als verzekeraar van medische risico’s is Vanbreda International op deze markt wereldwijd toonaangevend.

Groei en expansie

In 1968 verhuisde de zetel naar Antwerpen. De traditionele “spaarboekjes- en effectenbank” was intussen ook actief geworden als financieringsmaatschappij voor wagens. Deze activiteit wordt vandaag gebundeld binnen Van Breda Car Finance, dat zich profileert als kredietpartner voor autodealers. Ackermans & van Haaren zorgt sinds 1997 voor verdere groei-impulsen.

Focus

Vandaag is Bank J.Van Breda & C° gekend om haar doorgedreven niche-politiek met een strikte doelgroepomschrijving: enkel voor ondernemers en vrije beroepen. De formele bepaling van deze strategie gebeurde in 1989: de bank richt zich sindsdien bewust niet tot grote bedrijven of particulieren maar spitst zich volledig toe op ondernemers en vrije beroepen. Specialisatie is vandaag ons handelsmerk, gekoppeld aan een persoonlijke dienstverlening.

Verdere specialisatie, in heel België

In 2000 overschreed de bank de taalgrens. Vandaag beschikt Bank J.Van Breda & C° over een nationaal netwerk met kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Overal werken wij met dezelfde missie: de beste vermogensbegeleider zijn voor ondernemers en vrije beroepen.

Belgische verankering

Kerngezonde bank

Bank J.Van Breda & C° werd niet getroffen door de bankencrisis die in 2008 de sector op zijn grondvesten deed daveren. De verklaring? We zijn altijd een klassieke bank gebleven. We gebruiken de deposito’s van onze klanten uitsluitend voor kredieten aan klanten van dezelfde doelgroep: succesvolle ondernemers en vrije beroepen. Bovenal voerden we altijd een voorzichtig beleid. Ook vandaag hebben we een hoog eigen vermogen en een gezonde liquiditeitspositie. Klanten ervaren onze bank als een veilige haven.

Kerngezonde bank