Uw associatie is een terechte keuze om verschillende redenen

Artsen, tandartsen en specialisten die in hun eentje een praktijk runnen, zijn stilaan in de minderheid. Ze omringen zich veelal door collega’s binnen een associatie. Een terechte keuze om verschillende redenen. Van plan om stilaan uw carrière af te bouwen? Dan biedt de associatie u ongetwijfeld extra gemoedsrust.
header_home_3
01

De extra troef van een associatie aan het einde van de carrière

Ook u wilt ongetwijfeld het beste voor uw patiënten als u zelf een stapje opzij doet en een punt zet achter uw loopbaan. Logisch. Uw patiënten liggen u nauw aan het hart. Het liefste wilt u hen nog jarenlang verder helpen. Maar ook in uw vak duren mooie liedjes niet levenslang. En eerlijk is eerlijk, ook u verdient na jarenlang hard werken de rust om samen met uw familie volop te genieten.

Maar wat met uw patiënten? Hoe kunt u ervoor zorgen dat zij zo weinig mogelijk last hebben van uw vertrek? Investeren in een sterke associatie is alvast een goede voorbereiding om hen met de nodige kennis van en liefde voor het vak te blijven helpen. Ook al bent u er dan zelf niet meer bij.

Uw jongere collega’s of ‘associés’ zullen ongetwijfeld uit hetzelfde hout gesneden zijn. Niet voor niets kozen jullie jaren geleden om samen te werken. Ze zullen u bijgevolg waardig vervangen en opvolgen. Uw patiënten blijven genieten van de service en expertise die ze al die jaren van u gewoon waren. En u kunt met een gerust gemoed de deur van de praktijk achter u dichttrekken. Om met volle teugen te genieten van de vruchten van uw werk. Zo is de cirkel helemaal rond.

02

Een sterke associatie, wat zijn de voorwaarden?

  • Een gemeenschappelijke visie: wat willen we bereiken met de samenwerking?
  • Duidelijke afspraken: hoe willen we dit bereiken? Wat is ieders engagement en hoe worden de baten en de lasten verdeeld?
  • Hoe kan er toegetreden én uitgetreden worden in en uit de associatie?
  • Hoe worden conflicten binnen de associatie aangepakt?
03

Het belang van een associatiecontract

Een associatie staat gelijk aan duidelijke afspraken maken en in een waterdichte overeenkomst gieten. Een associatiecontract is noodzakelijk om de taken, verantwoordelijkheden, kosten en opbrengsten te verdelen. U zult het over heel wat zaken eens moeten worden:

  • Hoe worden de inkomsten verdeeld?
  • Hoe worden de kosten verdeeld?
  • Wat gebeurt er bij ziekte of werkonbekwaamheid?
  • Wordt er een inloopperiode voorzien voor een intredende partij?

Samenwerkende artsen, tandartsen of specialisten zijn niet wettelijk verplicht om een associatiecontract af te sluiten. Maar geen enkel argument om dit niet te doen is sterk genoeg om de vele voordelen te overvleugelen. Geef twijfel geen kans, ga voor een duidelijk associatiecontract en laat u bij de opmaak begeleiden door experten ter zake.

Huisarts Hugo De Langhe (65)

‘Ik heb me in de loop der jaren laten omringen door een ploeg jonge huisartsen.’

‘Ik ben 65 en van plan om nog drie jaar als huisarts verder te werken. Mijn liefde voor het vak is te groot om nu al te stoppen. Maar ook corona speelt een rol in mijn plannen om nog even door te gaan. Ik dacht dat ik de laatste jaren van mijn carrière zou kunnen uitbollen. Het virus stak daar een stokje voor. Ik draai nog steeds lange dagen en vele uren.

Ik geef toe, ik ben bang voor het spreekwoordelijke ‘zwarte gat’. Jarenlang leefde ik enkel voor mijn praktijk. Tijd voor hobby’s maakte ik niet. Met alle gevolgen van dien.

Ik heb me in de loop der jaren laten omringen door een ploeg jonge huisartsen. Dankzij onze associatie kan ik mijn patiënten over drie jaar in de juiste handen achterlaten. Die gedachte geeft me gemoedsrust. Per slot van rekening bouw je in al die jaren echt wel een band met je patiënten op. Je kent vaak hun levensverhaal, hun gezin en hun familie. Ze liggen me nauw aan het hart. Ik wil alleen maar het allerbeste voor hen. Ook als ik geen deel meer uitmaak van de praktijk.’