Wat met de vennootschap na uw carrière?

Uw bedrijf verkocht? Dan bent u bijna klaar om uw professionele hoofdstuk voorgoed af te sluiten. Er rest nog één belangrijk aandachtspunt: wat doet u met de professionele vennootschap? Wat zijn de opties? Hoe zorgt u ervoor dat ook uw vennootschapsverhaal netjes wordt afgehandeld?

Beleggen-binnen-de-vennootschap-21

De kans is groot dat ook u jaren geleden een vennootschap oprichtte. Nu het einde van uw carrière in zicht komt, staat u voor een belangrijke beslissing: de vennootschap in leven houden of toch vereffenen? De aankoop van vastgoed met de vennootschap tijdens de carrière, is een belangrijke parameter om deze knoop door te hakken.

01

Vereffenen van de vennootschap

Hebt u weinig tot geen vastgoed binnen de vennootschap aangekocht, dan kunt u de vennootschap meestal beter vereffenen. Het eventuele aanwezige vastgoed komt dan bij u privé terecht.

De voordelen van het vereffenen van de vennootschap

  • U hoeft geen kosten meer te maken voor een boekhouding of de neerlegging van uw jaarrekening
  • Er kan privé een beter evenwicht ontstaan tussen uw roerend en onroerend vermogen. Dat is gunstig in het kader van successieplanning. Bij een overlijden wordt de erfbelasting namelijk apart berekend op roerend en op onroerend goed. Omdat de tarieven van de erfbelasting opklimmend zijn (3%-9%-27%) is een evenwichtige verdeling tussen roerend en onroerend goed dus wenselijk. Zo vermijdt u hopelijk de schijf van 27% erfbelasting.
02

Aanhouden van de vennootschap

Omvorming tot een patrimoniumvennootschap

Hebt u meerdere onroerende goederen met de vennootschap aangekocht, maak dan   eerst voor uzelf uit wat u van plan bent met dat vastgoed: wilt u het behouden of denkt u eerder aan verkopen?

Van plan om het vastgoed te behouden? Dan kan u uw vennootschap omvormen tot een patrimoniumvennootschap.

vennootschap na carriere

Brengt u op het einde van uw carrière patrimoniumvennootschap, dan doet u vooral uw kinderen een groot plezier. In het kader van successieplanning is dit een verstandige keuze.

U kan uw kinderen dan aandelen schenken en dus roerend vermogen in plaats van onroerend vermogen. Schenken van roerend vermogen in rechte lijn kan aan een tarief van 3%. Schenkt u onroerend vermogen, dan moet u rekening houden met progressieve tarieven van 3%, 9%, 18% en 27%, naargelang de waarde van dat onroerend goed.

Bijverdienen dankzij de vennootschap

Het aanhouden van uw vennootschap kan eventueel ook zinvol zijn als u na uw carrière nog     wat wil bijverdienen. De opdrachten die u uitvoert, worden dan door uw vennootschap gefactureerd. Als zaakvoerder kunt u zelf beslissen welk inkomen u uit uw vennootschap haalt. U kunt ook een deel van de winst uitkeren als dividend. Dit kan dan weer fiscaal in uw voordeel spelen.

Wat met de vennootschap na uw carrière?

Laat u hierin begeleiden door de experten van Van Breda Advisory