Dividenduitkering

Na het betalen van de vennootschapsbelasting kan u de winst als dividend uitkerenaan de aandeelhouders/vennoten of reserveren via de aanleg van een afzonderlijke liquidatiereserve om deze later uit te keren.
blog_groepsverzekering_848x350

Opgelet! Indien u van bepaalde corona steunmaatregelen genoten heeft, dan mag de vennootschap in bepaalde gevallen (tijdelijk) geen dividend uitkeren of het kapitaal verminderen. 

Courant dividend

Op de Algemene Vergadering wordt besloten wat met de gerealiseerde winst van het boekjaar dient te gebeuren. De gerealiseerde winst die uw vennootschap, doorgaans één keer per jaar, aan haar aandeelhouders/vennooten uitkeert, is een dividend. Uw vennootschap is verplicht om hierop 30% roerende voorheffing te betalen. 

Dit is voor de aandeelhouder of vennoot meteen een bevrijdende eindbelasting. U hoeft deze inkomsten niet meer aan te geven in uw personenbelasting.

Tip van de expert: 

Er geldt een vrijstelling voor roerende inkomsten uit dividenden tot 833 euro (inkomstenjaar 2024). Vergeet dus zeker de roerende voorheffing hierop (250 euro) niet terug te claimen in uw aangifte in de personenbelasting.

In het verlengde van bovenstaande, bestaan evenwel ook andere mogelijkheden tot dividenduitkering, specifiek voor KMO’s. We overlopen hieronder de mogelijke bijzondere stelsels.

VVPR-ter

Een liquidatiereserve (VVPR-ter) is een reserve die vennootschappen kunnen aanleggen gebaseerd op de winst. VVPR staat voor ‘Verlaagde Voorheffing/Précompte Réduit’.

Op deze liquidatiereserves geldt een bijkomende vennootschapsbelasting van 10% (de zogenaamde anticipatieve heffing).

Na een wachttijd van vijf jaar kan u tegen 5% roerende voorheffing de aangelegde liquidatiereserve uit de vennootschap halen en naar uw privé overhevelen.

Wilt u deze reserve vóór het verloop van vijf jaar uit uw vennootschap halen, dan betaalt u bijkomend 20% roerende voorheffing.

Let wel: deze termijn is niet van toepassing wanneer de vennootschap wordt vereffend. 

Door jaarlijks de liquidatiereserve toe te passen, komt er na de eerste vijf jaar elk jaar een som vrij. U kiest op dat moment of u dit vrijgekomen bedrag dan gebruikt voor professionele of persoonlijke doeleinden.

VVPR-bis

 Ook het VVPR-bis stelsel is interessant. (KMO) vennootschappen kunnen dan tegen 15% roerende voorheffing dividenden uitkeren. Ook hier is een wachtperiode van toepassing.

De roerende voorheffing bedraagt:

30% voor de dividenden verleend of toegekend uit de winstverdeling van het boekjaar van de inbreng zelf en uit de winstverdeling van het eerste boekjaar na dat van de inbreng.

20% voor de dividenden verleend of toegekend uit de winstverdeling van het tweede boekjaar na dat van de inbreng.

15% voor de dividenden verleend of toegekend uit de winstverdeling voor het derde boekjaar en volgende na dat van de inbreng.

De keuze tussen de liquidatiereserve (VVPR-ter) of VVPR-bis moet in detail bekeken worden. Niet alle vennootschappen genieten het VVPR-bis stelsel. Zo dient de vennootschap opgericht te zijn of een kapitaalverhoging doorgevoerd te hebben ná 01/07/2013 en zijn o.a. vennootschappen die opgericht werden met een kapitaal in natura en grote ondernemingen uitgesloten. 

Wilt u ook meer evenwicht tussen uw professioneel en privévermogen?

Onze experts staan u bij met hun kennis en ervaring. Bovendien overleggen we graag met uw accountant. Samen schetsen wij voor u het volledige plaatje zodat u de beste financiële keuzes maakt.