Sparen voor een specifiek doel?
Deze 5 stappen helpen u alvast op weg!

Ook u heeft als ondernemer ongetwijfeld concrete dromen of doelen op uw verlanglijst. Maar heeft u ook al een duidelijk en gestructureerd plan om die verlanglijst geleidelijk aan af te vinken? Op tijd beginnen sparen of beleggen is de onvermijdelijke eerste stap. Welke stappen kunnen u nog helpen bij het uitwerken van uw beleggingsplan op maat?
OND waarom JVB fiscaalvriendelijk sparen

Bepaal uw doel

Alles begint bij het bepalen van uw spaardoel. Welke plannen hebt u met het gespaarde bedrag? Wilt u uw bedrijf laten groeien? Een comfortabel leven leiden na uw carrière? De kinderen een financieel duwtje in de rug geven? Een tweede verblijf aan zee kopen? Een duidelijk doel is vaak de beste motivatie om te sparen.

Leg een tijdschema vast

Wanneer wilt u uw doel verwezenlijken? Hoeveel jaar dient u hiervoor te sparen? Hoe lang kunt u het bedrag dat u wilt beleggen missen? Op basis van een duidelijk tijdschema kunt u uw strategie gemakkelijker uitstippelen.

Bepaal uw risicoprofiel

Met welk tijdelijk verlies kunt u nog steeds rustig slapen? Welke schommelingen kunt u aan? Bent u eerder voorzichtig of durft u al iets meer risico te nemen? Gaat u voor de defensieve of dynamische aanpak? Uw risicobereidheid speelt hierin een belangrijke rol.

Bepaal uw evenwicht tussen liquiditeit, bescherming en rendement

Vind het juiste evenwicht tussen een bedrag dat beschikbaar moet blijven, beleggingen die rendement nastreven en beleggingen die risico op kapitaalverlies uitsluiten. Zorg ervoor dat dit juist aanvoelt. Bepaal de juiste mix, zowel privé als in de vennootschap. Stel op basis van deze drie pijlers een gediversifieerde beleggingsportefeuille samen.

Benut alle fiscale voordelen

Zet in op fiscaalvriendelijke formules: het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), pensioensparen (PS), langetermijnsparen (LTS), de individuele pensioentoezegging (IPT) en de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ). Geen enkele andere belegging zal u een hoger nettorendement bieden. U kan tot 1/3de van uw pensioenkapitaal opbouwen dankzij fiscaal sparen. Bouw deze formules op met zowel geld vanuit de vennootschap als privé.

Klaar om slim te sparen en beleggen?

We helpen u graag met uw beleggingsplan op maat!