Hoe stel ik mijn beleggingsportefeuille samen? De portefeuille in vijf stappen

Ook u wilt na uw loopbaan in alle rust van het leven genieten. Helaas is de kans klein dat het wettelijk pensioen volstaat om ook dan uw huidige levensstandaard aan te houden. Hoe kunt u met uw spaargeld toch voldoende bijkomend pensioenkapitaal opbouwen? Ga voor een gespreide beleggingsportefeuille! Deze vijf stappen zetten u zonder twijfel op de goede weg.
OND sparen en beleggen uw account manager
Ons advies
  • Voorzie een buffer voor onverwachte uitgaven
  • Bepaal uw persoonlijk evenwicht
  • Kies voor kapitaalvaste beleggingen als fundament
  • Kies voor dynamische beleggingen met een hoger rendementsperspectief
  • Blijf trouw aan uw strategie

Voorzie een buffer voor onverwachte uitgaven

Begin pas met beleggen als u over een voldoende grote financiële buffer beschikt. Leg een beschikbaar bedrag opzij voor verwachte en onverwachte uitgaven.

Ons advies: voorzie een bedrag dat zes maal uw maandelijkse behoefte dekt. Voeg hier uw geplande grote uitgaven voor de volgende zes jaar aan toe. Plaats dit bedrag op een depositorekening of een termijnrekening.

Bepaal uw persoonlijk evenwicht

Een gespreide beleggingsportefeuille steunt op drie componenten: liquiditeit, bescherming en rendement.

  • Liquiditeit is uw financiële buffer. Daarmee beschikt u onmiddellijk en tegen lage kosten over geld, zonder risico op kapitaalverlies.
  • Bescherming bestaat uit beleggingen met kapitaalbescherming. Op de eindvervaldag bent u zeker dat u uw beginkapitaal volledig terugkrijgt.
  • Rendement bestaat uit beleggingen waarmee u een hoger rendement nastreeft.

Voorzichtige beleggers kiezen vooral voor 100% bescherming. Dynamische beleggers gaan eerder voor rendement. Neutrale en defensieve beleggers zoeken een evenwicht tussen deze twee componenten.

Bepaal uw persoonlijk evenwicht op basis van uw risicobereidheid.

Kies voor kapitaalvaste beleggingen als fundament

De component ‘bescherming’ heeft een plaats in zo goed als elke beleggingsportefeuille. Kies voor kapitaalvaste beleggingen en spreid die over verschillende looptijden. Een mix van termijnrekeningen en tak 21 of tak 26-verzekeringsbeleggingen garandeert deze spreiding. Ze bieden u niet het hoogste rendement, maar wel bescherming en zekerheid. Ze vormen een veilige basis voor uw beleggingsportefeuille.

Kies voor dynamische beleggingen met een hoger rendementsperspectief

Op lange termijn bieden dynamische beleggingen een hoger rendementsperspectief. U loopt uiteraard ook het risico op grotere schommelingen. Ook hier is spreiden de boodschap. Een tegenvaller in de ene sector kan opgevangen worden door een meevaller in de andere.

Blijf trouw aan uw strategie

Eenmaal u de strategie hebt uitgestippeld, komt het erop aan om die strategie ook vol te houden. Laat u niet leiden door emoties of tussentijdse opportuniteiten. Vasthouden aan uw keuzes leidt op lange termijn altijd tot een beter rendement.

En in tijden van crisis?

De coronacrisis had niet alleen een impact op onze gezondheid, maar ook op de beurzen. Als uw beleggingen minder opbrengen dan verwacht, neemt uw bezorgdheid toe. Moeilijk om in woelige beurstijden vast te houden aan uw langetermijnvisie. Toch blijft dat de juiste keuze. Ook al bevinden we ons in een periode van schommelende beurskoersen, de wereldwijde groei blijft intact. Kijk niet enkel naar vandaag, maar vertrouw op uw strategie. Op lange termijn wint u er zonder twijfel bij.

We helpen u graag bij het samenstellen van uw beleggingsportefeuille op maat!