Klanten aan het woord over MVO

Frans Nonneman, architect

ikke

 

Respect voor de natuur kreeg ik met de paplepel mee

Frans Nonneman: ‘Respect voor de natuur kreeg ik met de paplepel mee. De wil om de ecologische voetafdruk te beperken, begint bij de opvoeding. Daar geloof ik heilig in.

Ook mijn drie jaar oudere zus speelde een rol in mijn overtuiging. Ze haalde als ingenieur chemie nog een licentie milieusanering. Net na haar afstuderen kwam ze om in een ongeval (1992). Ze was zo intens bezig met ecologie en het feit dat we op lange termijn moeten denken. Het sterkte mijn broer en mij om na haar dood te leven en denken zoals zij deed. Haar visie heeft nog steeds een impact op mijn doen en laten. Als mens én als architect.

Ik ga naar elke werf met de fiets. Ook al regent het hard. Ik neem enkel opdrachten op fietsafstand aan. Uiteraard omwille van ecologische redenen maar ook omwille van de drukte op de baan. Ik weiger om in files te staan. Met de fiets bespaar ik tijd.

Ik neem mijn tijd om mensen te sensibiliseren

Ik probeer vanuit mijn ideologie ook klanten te overtuigen om op een andere manier te leven. Bouw kleiner. Houd de schaarse open ruimte die we nog hebben vrij. Of verbouw. Neem zo weinig mogelijk open grond in. Een eigen huis bouwen is voor de meeste architecten de grote droom. Ik heb daar geen behoefte aan. Omdat ik verder kijk dan enkel het huis an sich.

Ook ventilatie blijft een stokpaardje als ik het met klanten over hun bouw- of verbouwplannen heb. Integreer een goed ventilatiesysteem in je huis. Het is om heel wat redenen een verstandige beslissing. Ecologisch omdat je minder warmte verliest. Maar je creëert dankzij ventilatie ook een gezonder binnenklimaat.

Ik probeer klanten ook te wijzen op het verhardingsprobleem. Verhard zo weinig mogelijk. Infiltreer regenwater. Maak gebruik van een regenput. Water wordt erg kostbaar. Laat het niet zomaar wegvloeien. Houd het bij. Het zorgt meteen ook voor een blijvende groene tuin.

Ik neem mijn tijd om mensen te sensibiliseren. Ook dat zie ik als part of the job. Omdat we het onze planeet en de toekomstige generaties verplicht zijn.’

Contact