Klanten aan het woord over MVO

Bart De Bie, CEO van drukkerij Antilope De Bie

de bie

Bij elke verandering stellen we de duurzaamheid in vraag

Bart De Bie: ‘In 2002 verhuisden we met de drukkerij naar een voor die tijd duurzaam gezette nieuwbouw in de kmo-zone Itterbeek in Duffel. Enkele jaren later werd deze plek trouwens uitgeroepen tot de meest ecologische kmo-zone van ons land. Ook wij beperken onze ecologische voetafdruk zo veel mogelijk. Stap voor stap stellen we bij elke verandering de duurzaamheid in vraag. Zo verbouwden we in 2010 zo ecologisch mogelijk. We vervingen ons verwarmings- en koelingssysteem dat nog maar enkele jaren oud was door warmtepompen. We legden in diezelfde periode ook zonnepanelen op het dak. Voor de energie die we alsnog moeten bijkopen, kiezen we resoluut voor groene energie. Enkele jaren geleden begonnen we met het stelselmatig vervangen van alle lampen door LED-verlichting.

We investeerden ook in CO2-neutrale drukpersen met LED-lichtdroging in plaats van infrarood droging. Deze lichtdrogingsdrukpersen verbruiken slechts een fractie van de energie van infrarooddroging. Antilope De Bie gebruikt standaard FSC gecertifieerd papier van goed beheerde bossen. Het kleine prijsverschil met ‘ander’ papier rekenen we niet door naar de klanten. We nemen dat verschil voor onze rekening. Zo garanderen we onze klanten dat ze een betrouwbaar en ecologisch duurzaam product in huis halen.

Medewerkers sensibiliseren

Ook onze bijna 100 medewerkers sensibiliseren we om zo energiezuinig mogelijk te werken. We wijzen hen op elk detail. Het beeldscherm uitzetten als ze naar huis gaan bijvoorbeeld. Of de printers in rust zetten. Alle lichten uitdoen. Het zit intussen in ons ‘Biekes’ DNA. Heel binnenkort starten we voor onze medewerkers met het leasen van elektrische fietsen. Na drie jaar kunnen ze de fiets voor een klein bedrag aankopen.

We hebben ook het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) ondertekend. Minstens 10 verbeterpunten per traject dienen we te ondernemen, gelinkt aan 10 duurzaamheidsthema’s en de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de VN. Ook onze medewerkers werken graag mee om dit VCDO certificaat te behalen. Mooi om te zien, vind ik. We gaan samen voor datzelfde doel omdat er geen andere goede keuze is. Het is onze plicht om onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Doen we dit niet, dan zetten we de toekomst van onze kinderen op het spel en dat willen we als drukkerij Antilope De Bie niet op ons geweten hebben.’

Contact