Associaties zijn ook vennootschappen

De arts of advocaat die alleen werkt, wordt stilaan een uitzondering. Samenwerken is steeds vaker de norm. Ook al is samenwerken niet altijd even eenvoudig. Maar de wetgever heeft het in elk geval al een stukje simpeler gemaakt: alle nieuwe associaties en samenwerkingsverbanden zijn sinds mei 2019 ook vennootschappen. Worden de associaties opgericht zonder rechtspersoonlijkheid, dan zijn het maatschappen. Wat is een maatschap? En wat zijn de voor- en nadelen?
VB AM in meeting met artsen  via scherm iStock-1249601236

Wat is een maatschap?

Een maatschap is een overeenkomst tussen minstens 2 (rechts)personen om samen een activiteit uit te oefenen of samen iets te bezitten. De ‘maten’ brengen geld, arbeid en goederen in en verdelen de winst onder elkaar. De maten kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen zijn. Zo kan een maatschap bestaan uit 2 artsen als natuurlijke persoon en 3 artsen met hun eigen professionele vennootschap. De professionele vennootschap is er dan vooral vanuit fiscaal oogpunt, terwijl de maatschap er is om duidelijke onderlinge afspraken te maken en de financiële stromen te regelen (bijv. de verdeling van de inkomsten).

De voordelen van een maatschap

  • De maatschap is gemakkelijk op te richten en te ontbinden.
  • Een onderhandse overeenkomst volstaat. U hoeft dus niet bij een notaris te passeren of statuten neer te leggen.

De nadelen van een maatschap 

  • De aansprakelijkheid is onbeperkt. Maar voor vrije beroepen (op uitzondering van de architecten) speelt dit niet omdat zij altijd hoofdelijk aansprakelijk blijven.
  • Aandelen kunnen niet zomaar overgedragen worden. Het akkoord van de andere aandeelhouders is nodig.

Praat alles goed door

Alles begint met het openlijk op tafel leggen van de verwachtingen van alle personen die deel willen uitmaken van de maatschap. Wat willen we bereiken door samen een activiteit op te zetten? Gemeenschappelijke doelstellingen en een gedeelde visie op de toekomst zijn cruciaal. Pas als de filosofie goed zit, kan u praktisch beginnen te denken. Ga hierin voldoende ver. Bespreek al van bij de start ook de afspraken voor het aantrekken van nieuwe partners. Leg eveneens de criteria vast bij het stoppen van een collega. Ook taakverdeling, verantwoordelijkheden en de dagelijkse werking horen allemaal thuis in de overeenkomst van de maatschap. Niet enkel de inkomstenverdeling. Door op voorhand rekening te houden met alle mogelijkheden vermijdt u moeilijke discussies achteraf.

Ons advies

Ga voor de juiste mensen, duidelijke afspraken en een goede structuur. 

Van plan om een maatschap op te richten?

Houd dan zeker rekening met het volgende: 

  • Omring u met de juiste mensen
    Kies partners waarmee u graag samenwerkt en die u vertrouwt. Een samenwerking start u namelijk voor een lange termijn. 
  • Maak duidelijke afspraken van bij het begin
    De samenwerkingsovereenkomst moet vooral duidelijkheid scheppen wanneer de samenwerking niet meer zo vlot verloopt.
  • Denk aan een goede structuur
    Een goede structuur zorgt voor zekerheid, transparantie en gemoedsrust. Laat u net om deze reden bijstaan door een expert.

Wat is de rol van Bank Van Breda?

Uw account manager kent uw situatie door en door en fungeert ook bij de oprichting van een maatschap graag als klankbord. Belangrijke beslissingen vergen namelijk een diepgaande analyse en expertise. Aarzel niet om bij complexe situaties een beroep te doen op een objectieve visie van buitenaf die u een verhelderende blik op uw situatie kan geven.

Van plan om een maatschap op te richten?

Uw account manager begeleidt u graag.