De sleutelmomenten van uw rentenierstraject

Het rentenierstraject kunnen we perfect indelen in drie fases. Elke fase vraagt een specifieke aanpak. Wat betekent dit precies? Hoe kunnen we u begeleiden bij deze belangrijke sleutelmomenten? Een overzicht!
phishing
01

De voorbereiding

  • Begin op tijd
  • Doe een check up van uw beleggingsportefeuilles (privé + prof)
  • Breng alles in kaart

A. Begin op tijd

Op tijd naar de toekomst kijken is voor elk vrij beroep cruciaal als hij/zij ook na de loopbaan volop van het leven wil blijven genieten.

Ons advies
Leg de eerste steen van uw rentenierstraject 5 tot 10 jaar voordat u effectief een punt zet achter uw actieve loopbaan. Door voldoende tijd te nemen, hebt u de ruimte om uw vermogen op de best mogelijke manier te organiseren. Bij een overdracht of verkoop gaat u ook niet over één nacht ijs. Ook herbeleggen doet u liefst doordacht en niet omdat u plots dringend geld nodig hebt.

B. Doe een check up van uw beleggingsportefeuille (privé + prof)

Bij Bank Van Breda zorgen we ervoor dat uw privé beleggingsportefeuille perfect aansluit bij uw beleggingsportefeuille in de vennootschap. We passen dezelfde strategie en componenten toe in beide portefeuilles en starten op tijd de juiste zaken op in beide portefeuilles. Zo kunt flexibel en fiscaalvriendelijk gelden en beleggingen van de vennootschap overdragen naar uw privé.

Hoe bouwt u vermogen op

C. Breng alles in kaart

Elk succesverhaal begint met overzicht. Pas als u weet waar u staat en waar u naartoe wil, kan u op de juiste manier uw verhaal vorm geven. Ook bij de voorbereiding op later is dit een belangrijke stap. (inkomensbreuk)

breng alles in kaart

Bereken uw beschikbaar vermogen
Op welk vermogen kan u rekenen als u een punt zet achter uw professionele loopbaan? Breng dit zo exact mogelijk in kaart. Maak een totaaloverzicht: uw roerend en onroerend vermogen, uw vermogen vanuit fiscaal en niet-fiscaal sparen, uw privévermogen en vermogen in de vennootschap.

Bepaal welk maandelijks bedrag u later nodig zal hebben

Welk maandelijks bedrag hebt u nodig om ook na de loopbaan uw levensstandaard te behouden? Vertrek vanuit uw huidige levensstijl om hier een realistisch bedrag op te kleven. Uit ervaring weten we dat vrije beroepen na de loopbaan tot 30% meer uitgeven. Houd hier ook rekening mee.

Bepaal welke maandelijkse inkomsten u wanneer mag verwachten

U ontvangt op een bepaald ogenblik uw wettelijk pensioen, ook uw partner. Er kunnen ook nog andere inkomsten zijn vanuit huur bijvoorbeeld. Deze elementen zullen al een deel van uw maandbehoefte invullen maar niet alles. De overige gelden dienen uit uw eigen opgebouwd vermogen te komen.

Breng uw geplande uitgaven en plannen in kaart
Hebt u al concrete plannen of dromen om na uw loopbaan te verwezenlijken? Eindelijk dat tweede verblijf aan zee? Of dan toch die grote reis waar u zo van droomt? Lijst de uitgaven op die u zeker zal doen.

Stel een duidelijke tijdslijn samen
Wanneer hebt u dat extra pensioenkapitaal nodig? Wanneer komt het vermogen vrij dat u dan zou kunnen aanspreken? Maak een tijdslijn. Creëer extra overzicht.
Van zodra u dit in kaart hebt gebracht, bekijken we samen of u met uw huidige spaarcapaciteit voldoende zal opbouwen om bovenstaand plaatje financieel rond te krijgen.
 
Is dat niet zo? Dan kunnen we u helpen om de kloof op te vullen door extra pensioenkapitaal te sparen.
Is dat wel zo? Dan bekijken we samen hoe we uw persoonlijke financieel traject nog kunnen optimaliseren.
02

Het moment van stopzetting

  • Stem uw beleggingsportefeuille af op uw levensbehoefte
  • Het juiste evenwicht tussen beschikbaarheid en rendement

De dag waarop u uw activiteit stopt en/of praktijk overdraagt komen er wel wat gelden beschikbaar in uw privévermogen. Hoe pakt u dit aan?

Stem uw gespreide beleggingsportefeuille af op uw jaarlijkse levensbehoefte

Aan elke dag genieten hangt een prijskaartje. Geld moet bijgevolg beschikbaar zijn wanneer u het nodig hebt. Net daarom stemmen we uw beleggingsportefeuille af op uw jaarlijkse benodigde levensbehoefte en eventuele plannen.

Het juiste evenwicht tussen beschikbaarheid en rendement

We adviseren steeds om tijdens uw actieve carrière de beleggingsportefeuille samen te stellen uit een gespreide combinatie van de volgende componenten:

  • Liquiditeit

Uw financiële buffer voor onverwachte uitgaven

  • Bescherming

Kapitaalvaste beleggingen met focus op bescherming

  • Rendement
Dynamische beleggingen met focus op rendement
 
Ook na uw professionele carrière blijft deze gespreide combinatie de basis van uw portefeuille. Op één groot verschil na: de grootteorde en verhouding van de componenten verandert! Deze wordt namelijk afgestemd op uw jaarlijkse levensbehoefte.

U wilt uiteraard voldoende geld ter beschikking hebben om comfortabel te leven. Maar anderzijds wilt u met het vermogen dat u niet meteen nodig hebt ook rendement in stand houden. Goed nieuws: U hoeft hierin geen keuzes te maken. Beiden kunnen! 
Ons advies
Voorzie een buffer op de depositorekening waarvan u minstens 2 jaar kan leven. Dit geeft u bij de start van uw nieuwe levensfase de tijd om een nog beter zicht te krijgen op uw uitgavenpatroon. Ga daarnaast voor een mooi evenwicht tussen gewaarborgde opnames om comfortabel van te leven (bescherming) en het in stand houden van uw rendement (rendement).
03

De evolutie van uw vermogen tijdens de renteniersfase

Enkele vragen die vrije beroepen zich stellen :

  • Hoe neem ik mijn gelden slim op
  • Hoe behaal ik nog rendement?
  • Wanneer denk ik aan de volgende generatie?
De antwoorden vindt u op onderstaande tekening. We geven er graag een extra woordje uitleg bij!
de evolutie van uw vermogen

A. Ga kapitaalvast voor de eerste 10 jaar

Kies voor het component ‘bescherming’ voor uw eerste renteniersperiode
Geld opvragen doet u best vanuit een kapitaalvaste formule. Ook dat blijft het basisprincipe als u renteniert. Beleg daarom het geld dat u voor uw eerste renteniersperiode van 10 jaar voorziet in kapitaalvaste beleggingen.

Zo kunt u elk jaar zorgeloos geplande opnames doen uit beleggingen die niet onderhevig zijn aan beursschommelingen. Dit geeft u financiële gemoedsrust en een veilig gevoel. U hoeft zich geen zorgen te maken: Het geld dat u nodig hebt, zal beschikbaar zijn.

Ons advies
Bouw een reserve op in kapitaalvaste beleggingen die ervoor zorgen dat u elk jaar uw geplande opnames zonder risico en zorgen kan doen. Overbrug op deze manier minstens 10 jaar levensbehoefte. (Renteniersplan, Tak 21 (privé) )

B. Kies voor rendement voor de volgende 10 jaar

Kies voor het component ‘rendement’ voor het geld dat u niet meteen nodig hebt.
Het geld dat u niet meteen nodig hebt, kan veel langer belegd blijven. Vandaar de keuze voor dynamische beleggingen die op lange termijn een hoger rendement bieden dan kapitaalvaste beleggingen.

Ons advies
Beleg het geld dat u de eerste 10 jaar niet nodig hebt. Kies voor het vermogensbeheer van Delen Private Bank. Historisch gezien biedt deze manier van beleggen het hoogste rendement. Houd er wel rekening mee dat ook het risico hoger is.

Van het ene component naar het andere

Na verloop van tijd zal uw component ‘bescherming’ niet meer voldoende zijn om maandelijks uit te putten. Begin daarom tijdig met de systematische afbouw vanuit het component ‘rendement’ naar kapitaalvaste beleggingen. Zo hebt u gebruiksklaar vermogen wanneer het eerste rentenierskapitaal is opgebruikt.
We bekijken samen hoe en wanneer we dit beschermingsluik kunnen aanvullen!

C. Meer opgebouwd dan nodig? Denk dan aan de volgende generatie!

Maak even de optelsom van bovenstaande. Hebt u meer opgebouwd dan wat u later nodig zal hebben? Dan is dit uw vrij beschikbaar kapitaal. We brengen u graag in contact met onze experten ter zake bij Van Breda Advisory.
--- link pagina Van Breda Advisory

Ons advies

Dit vrij beschikbaar kapitaal biedt u de mogelijkheid om uw kinderen via een schenking nu al een duwtje in de rug te geven. Zo brengt u meteen ook de hoge erfbelasting naar een aanvaardbaar niveau. Let wel: Zorg eerst voor u zelf, kijk pas dan naar de volgende generatie!

Straks genieten zonder financiële zorgen?

We nemen graag uw rentenierstraject onder de loep.