Sparen of beleggen als vrij beroep? Alles begint bij een gezonde spaarbuffer!

Onverwachte kosten kan u moeilijk voorspellen. Maar u kan er zich gelukkig wél op voorbereiden. Dankzij een spaarbuffer vangt u dit perfect op, zowel in de vennootschap als privé. Wat is de ideale spaarbuffer? Pak ik dit privé en professioneel anders aan? Hoe vind ik de juiste balans? Wat als mijn buffer op is? Ook nu is evenwicht van cruciaal belang: te weinig spaargeld zorgt voor stress, te veel spaargeld brengt niets op.
VB Sparen en beleggen spaarbuffer jonge artsen in overleg-2
01

De ideale spaarbuffer

Lijst uw vaste maandelijkse uitgaven op

Elke situatie is anders. Het bepalen van de ideale spaarbuffer is bijgevolg maatwerk. Een overzicht maken van de maandelijkse vaste uitgaven is alvast een goed begin. Dankzij dit overzicht weet u perfect wat u nodig hebt wanneer uw inkomsten (tijdelijk) zouden wegvallen. Overzicht geeft inzicht. En ongetwijfeld ook de nodige gemoedsrust bij een plotse financiële tegenslag.

Voorzie een bedrag voor ongeplande uitgaven

Een plotse reparatie van de auto? De wasmachine die het begeeft? Een dringende investering voor uw praktijk of officina? Nooit fijn om plots geconfronteerd te worden met kosten waarmee u geen rekening hebt gehouden. Anticiperen is hier de boodschap. Hoe? Door een budget te voorzien voor dergelijke verrassingen en dat bedrag mee in de spaarbuffer op te nemen.

Ons advies
Zet 6 x uw maandelijkse uitgaven op de spaarrekening als buffer. Zowel privé als professioneel. Dit is enkel een advies. Uw persoonlijke situatie kan uiteraard om een andere spaarbuffer vragen.

Voorzie een bedrag voor geplande uitgaven.

Bent u ervan overtuigd dat uw huis binnenkort toe is aan onderhoudswerken? Van plan om die grote droomreis te boeken? Extra professionele investeringen in het vooruitzicht? Maak een overzicht van de uitgaven die u de komende 6 jaar zal doen, zowel privé als professioneel. Maak twee afzonderlijke lijstjes. Deze bedragen vormen de basis van het bedrag dat meteen beschikbaar is. Zet het ene bedrag op de privé-spaarrekening en het andere op de spaarrekening van de vennootschap.

Voorziene omstandigheden
Ons advies
Welke uitgaven staan de komende 6 jaar gepland, zowel privé als professioneel? Zet ook dit bedrag op de privé en professionele spaarrekening als buffer.

Op zoek naar uw ideale spaarbuffer? We bekijken het graag samen met u.

VB afspraak

02

Zoek de juiste balans

Beleg uw overschot

Uw ideale spaarbuffer bepaald? Dan komt u misschien tot de conclusie dat er nu al meer dan voldoende op uw spaarrekeningen staat om deze buffer veilig te stellen. De spaarbuffer is vooral een veiligheidsbuffer om op korte en middellange termijn geplande en ongeplande kosten te dekken.

Wat dan met de kosten op lange termijn? Heeft het zin om dat bedrag eveneens op de spaarrekening te laten staan? Neen. Geld dat u pas op lange termijn zal nodig hebben, laat u beter renderen. Beleggen is zonder twijfel een betere optie. Laat u dit geld lange tijd op uw spaarrekening, dan mist u ongetwijfeld rendement.

Wat is uw familiale situatie?

De ideale spaarbuffer hangt sterk af van uw persoonlijke situatie. Woont u alleen of samen? Hebt u inwonende kinderen? Heeft uw partner een stabiel inkomen waardoor het gezin wel even verder kan als uw inkomsten plots wegvallen? Handig om bij het bepalen van die buffer toch eerst even de financiële puzzel van uw gezin te leggen.

Wat kan de vennootschap betekenen?

Professioneel en privé gaan ook in uw verhaal hand in hand. De wisselwerking tussen beiden zorgt ook in dit spaarbufferverhaal voor opportuniteiten.

Zo kan u de financiële reserves die u niet zinvol kan inzetten in uw vennootschap op een fiscaalvriendelijke manier overhevelen naar uw privé. Een rijke vennootschap met een arme ondernemer, daar heeft niemand iets aan. Ga voor een sterke maar slanke vennootschap. Zoek de juiste balans.

Optimaliseer de mogelijkheden en gebruik uw vennootschap als motor voor uw privé. Hebt u privé dringend geld nodig? Bekijk dan zeker even wat mogelijk is via uw vennootschap!

Ook een Rekening Courant kan u helpen bij een tijdelijk inkomstentekort. U leent geld bij uw vennootschap die u privé kan gebruiken. Het tekort kan u dan later aanzuiveren.

Conclusie

Ook uw ideale spaarbuffer is maatwerk. Samen met u gaan we op zoek naar de meest optimale aanpak voor uw persoonlijke situatie. 

Op zoek naar uw ideale spaarbuffer? Maak een afspraak!

Extra tips

01
Neem een verzekering gewaarborgd inkomen.

Een verzekering gewaarborgd inkomen doet wat het zegt: het waarborgt uw inkomen bij ziekte of ongeval. Hebt u deze verzekering nog niet? Dan brengen we dit graag samen met u in orde! Hebt u deze verzekering wel? Neem dan even de wachttijd onder de loep. Hoelang moet u wachten op het vervanginkomen via de verzekering als uw inkomsten plots wegvallen? Een wachttijd van een maand is prima. Een wachttijd van 12 maanden daarentegen is een ander verhaal. Het is belangrijk om dan extra financiële reserve te voorzien.

02
Gebruik kredietverlening bij een grote onverwachte uitgave of opportuniteit.

Een onverwachte grote uitgave of een plotse opportuniteit met een stevig prijskaartje? Beter om dan uw spaarbuffer onaangeroerd te laten en op zoek te gaan naar andere mogelijkheden! U kunt bijvoorbeeld een beroep doen op onze kredietverlening om deze grote uitgave te financieren. Zo willen we samen met u extra financiële ruimte crëeren terwijl u uw spaarbuffer toch in stand houdt.


03

Wat als mijn buffer kleiner wordt?

Uw spaarbuffer vangt verwachte en onverwachte uitgaven op. Logisch dat u deze buffer doorheen de jaren af en toe aanspreekt en bijgevolg kleiner wordt.

Is dat het geval, dan kan u uw spaarbuffer terug opbouwen tot het gewenste bedrag waarbij u zich goed voelt. Dit kan door maandelijks systematisch te sparen.

Spaart u intussen ook via beleggingen om doelen op lange termijn te bereiken? U kan deze perfect even onderbreken totdat u spaarbuffer terug op peil staat. Daarna kan u de verdere opbouw van uw vermogen weer opstarten.

Wat dan met de kosten op lange termijn? Heeft het zin om dat bedrag eveneens op de spaarrekening te laten staan? Neen. Geld dat u pas op lange termijn zal nodig hebben, laat u beter renderen. Beleggen is zonder twijfel een betere optie. Laat u dit geld lange tijd op uw spaarrekening, dan mist u ongetwijfeld rendement.

VB apo als buffer te klein wordt

Op zoek naar uw ideale spaarbuffer? Maak een afspraak!

Of u nu vooruit wil in het leven of stabiliteit zoekt, we praten er graag met u over. Of u nu vooruit wil in het leven of stabiliteit zoekt, we praten er graag met u over.