Ik wil mijn bedrijf verkopen. Wat nu?

Van oriënteringsgesprek tot succesvolle verkoop
Tandwielen_3_NL

Als ondernemer bent u ongetwijfeld een meester in het aan de man brengen van uw product. Maar een bedrijf verkopen, dat blijft een vak apart. Voor heel wat ondernemers met verkoopplannen is het een geruststelling om een beroep te kunnen doen op specialisten ter zake. Zo heeft ook Van Breda Advisory al heel wat ondernemers begeleid in dit proces. Wat zijn de belangrijkste stappen binnen dit traject? Alles begint met praten en eindigt hopelijk met een succesvolle verkoop!

01

Het oriënteringsgesprek

Het is belangrijk om u al voldoende te laten begeleiden voordat het effectieve verkoopproces begint. Dat kan tijdens een uitgebreid oriënteringsgesprek. Het proces wordt toegelicht, net als de verschillende manieren om de waarde van uw bedrijf te berekenen en welke type kopers kunnen worden aangesproken. Er wordt ook gekeken naar de partijen met wie u zou kunnen samenwerken om het bedrijf met succes te verkopen.

02

Enkele cruciale vragen

Na het oriënteringsgesprek kan het werkelijke traject van start gaan. Drie cruciale vragen spelen al van bij het prille begin een belangrijke rol.

1. Is mijn bedrijf verkoopbaar?

Is uw bedrijf voor potentiële kopers wel aantrekkelijk genoeg om je onderneming over te nemen? Verschillende factoren spelen hierin een rol:

  • Verdient u zelf goed uw boterham als ondernemer?

Als u nu geld verdient met uw bedrijf, dan is dat ook voor een ander interessant. Want dat betekent dat ook de potentiële koper zijn boterham zal kunnen verdienen.

  • Heeft uw bedrijf groeipotentieel?

Ook de koper van uw bedrijf heeft de droom of ambitie om het bedrijf te laten groeien. Hoe groter de kans dat de koper die potentie kan verzilveren, hoe groter de kans op verkoop. Draag een gezond bedrijf met groeimogelijkheden over.

  • Bent u als eigenaar onmisbaar?

Een koper loopt niet graag het risico dat de onderneming na uw vertrek als een kaartenhuis in elkaar zakt. De continuïteit van het bedrijf is voor een potentiële overnemer van groot belang. Het voelt comfortabeler als er een team van competente mensen achter het roer staat in plaats van één enkele zaakvoerder. Maak de onderneming minder afhankelijk van uzelf.

  • Bent u zelf emotioneel klaar voor overname?

Een bedrijf overlaten is niet alleen een financieel gebeuren maar ook een emotioneel moment. Als overlater laat u uw levenswerk los. U verliest voor een stukje uw identiteit. Bent u klaar om emotioneel afstand te doen van uw bedrijf? Effen eerst dit emotionele pad vooraleer u aan het werkelijke verkoopproces begint.

2. Wie kan mijn bedrijf kopen?

De zoektocht naar een externe verkoper kan beginnen. Wie komt als kandidaat in aanmerking? Er zijn verschillende opties:

  • Investeerder: (Een deel van) de onderneming wordt verkocht aan een investeerder om zo extra kapitaal te genereren. De kans is klein dat de investeerder na de overname het bedrijf zelf zal leiden. Vandaar dat een dergelijke verkoop vaak gepaard gaat met een management buy-in/management buy-out. De ondernemer runt het bedrijf, de investeerder adviseert op de achtergrond.
  • Management buy in kandidaat (MBI): Bij een MBI wordt het bedrijf (gedeeltelijk) verkocht aan een individuele partij van buiten het bedrijf. Dit kan zowel een startende als ervaren ondernemer zijn.
  • Concullega: Het bedrijf wordt verkocht aan een ander bedrijf, bijvoorbeeld een concurrent of een bedrijf dat op zoek is naar verbreding in de markt.

03

De juiste bemiddelaar

Van Breda Advisory gaat in samenspraak met u op zoek naar de juiste bemiddelaar. U kan een bemiddelaar vergelijken met een vastgoedmakelaar die in opdracht van derden bemiddelt bij de verkoop van onroerend goed. Zo bemiddelt ook de bemiddelaar bij de verkoop van een bedrijf.

We baseren ons bij deze zoektocht in eerste instantie op de drie onderstaande vragen:

  • Heeft de bemiddelaar het juiste netwerk?
  • Heeft de bemiddelaar ervaring in aanverwante sectoren?
  • Is er een klik tussen de bemiddelaar en de verkopende ondernemer?

Intussen kennen we als experten bij Van Breda Advisory ook deze markt erg goed. We weten wie sterk werk aflevert. De keuze van een kwalitatieve externe partij kan namelijk het grote verschil maken.

04

Het verkoopproces

Na de keuze van de bemiddelaar die de verschillende partijen met elkaar in contact zal brengen, start het uiteindelijke verkoopproces. Dit proces bestaat uit verschillende stappen: van de opmaak van enkele noodzakelijke documenten tot het tekenen van het overnamecontract.

We begeleiden u graag bij dit proces en blijven uw klankbord tot de allerlaatste stap.

De begeleiding van Van Breda Advisory

Van Breda Advisory begeleidt u graag bij de verkoop van uw bedrijf. Omdat onafhankelijkheid ons hoogste goed is, schakelen we hiervoor de hulp in van een bemiddelaar die dankzij zijn expertise 100% uw belangen verdedigt. We verkopen dus zelf geen bedrijven. We leggen nooit de rechtstreekse link tussen koper en verkoper.

Van Breda Advisory begeleidt u tijdens het verkoopproces van A tot Z. We zijn graag uw klankbord en vertalen vaak ingewikkelde materie in mensentaal. Onze ambitie? Een succesvolle verkoop waarbij alle betrokken partijen zich goed voelen. Voor minder gaan we nooit.

Van plan om uw bedrijf te verkopen? Laat u hierin begeleiden!

Maak een afspraak met Van Breda Advisory