CO2-uitstoot beperken

Bank Van Breda heeft de ambitie én een actieplan om haar ecologische voetafdruk terug te dringen. We meten jaarlijks onze uitstoot en investeren in klimaat- en energievriendelijke initiatieven.
Danny Dockx

We meten onze uitstoot en willen deze jaar na jaar verder beperken.

Danny Dockx
Technisch bouwkundig specialist

Meten is weten

Sinds 2017 brengt het onafhankelijke adviesbureau CO2 Logic onze uitstoot in kaart. Voor een dienstenbedrijf met 547 personeelsleden en 30 kantoren is dit relatief eenvoudig. We kennen onze grootste uitdagingen. De mobiliteit van onze collega’s was op 31.12.21 verantwoordelijk voor 74% van onze uitstoot. Onze kantoren en infrastructuur tekenden voor 24%.

CO2-emissies 2023

 

Positieve evolutie

De bank engageerde zich om tegen 2030 haar CO2-uitstoot met minstens 55% terug te dringen tegenover het niveau van 2017. Onze voetafdruk is inmiddels gedaald van 2.918 ton op 31/12/2017 tot 2.069 ton eind 2022 (-38%).

 

 

Reductieplan

We zijn op de goede weg, maar het kan nog beter. Daarom werkten we samen met CO2 Logic een reductieplan uit. Dit ligt in lijn met het akkoord van Parijs en de doelstellingen van de Europese Commissie (Fit for 55). We doen dit op wetenschappelijke basis volgens het Greenhouse gass protocol. Zonder dit plan zouden we tegen 2030 evolueren naar een uitstoot van 4.000 ton per jaar. Met dit plan willen we op minder dan 1.000 ton uitkomen.

Reduction pathway BvB 2023

 

 

Jaarlijkse investeringen

De krachtlijnen van ons investeringsplan?

  • We stimuleren het gebruik van fiets en openbaar vervoer.
  • Nieuwe firmawagens zijn nog uitsluitend stekkerwagens: plug in hybride of volledig elektrisch.
  • Op onze zetel hebben we vandaag 24 laadpalen; in elk kantoor installeren we er 2 of meer.
  • Vandaag zijn al 11 van onze 29 lokale kantoren volledig fossielvrij. We schakelen systematisch over naar warmtepompen in combinatie met geothermiek en zonnepanelen.
  • Ook onze historische hoofdzetel is vandaag uitgerust met zonnepanelen en moderne koeling. Nieuwe energie-efficiënte ingrepen zullen ons verbruik verder terugdringen.
  • Een eco-team met 15 vrijwilligers brainstormt meerdere keren per jaar over mogelijke acties om onze ecologische voetafdruk te beperken. Zo nemen collega’s zelf nieuwe initiatieven om op een fijne manier samen te werken aan de toekomst.

We ondersteunen ons traject met investeringen en bewustmakingscampagnes.

Lees ook:

https://www.bankvanbreda.be/mvo/bomen-planten