Geef de fakkel door aan uw medewerkers

U bouwde jarenlang met passie en gedrevenheid aan uw bedrijf. Logisch dat u aan het einde van uw loopbaan uw levenswerk in goede handen wilt achterlaten. De handen van uw medewerkers bijvoorbeeld. Zij bouwden het bedrijf met u op en kennen het als geen ander. Misschien hebben één of meerdere medewerkers de ambitie om in uw voetsporen te treden? Of zijn ze bereid om een deel van uw aandelen over te kopen? Een overdracht aan medewerkers vergroot om meer dan één reden de garantie op continuïteit van het bedrijf. Zie uw medewerkers niet zomaar over het hoofd bij deze grote stap!
HighFive_3_logo_NL-1
01

Van medewerker naar volledige eigenaar

U hoeft niet altijd met externe partijen in zee te gaan om uw bedrijf succesvol te verkopen. Misschien heeft één of hebben enkele medewerkers wel interesse om het bedrijf over te nemen. Een dergelijke interne verkoop noemen we een management buy-out.

De voordelen van een management buy-out

  • De medewerker kent het bedrijf door en door. Er is al een stevige relatie met de leveranciers en de klanten. Dit zorgt voor continuïteit en loyaliteit.
  • Beide partijen (verkoper en koper) delen dezelfde kennis over het bedrijf. Ze zijn allebei perfect op de hoogte van de sterke en minder sterke punten. De medewerker heeft bovendien van bij het begin een helder zicht op de groeimogelijkheden van het bedrijf. Een uitgebreid onderzoek hoeft niet meer.
  • De medewerker die het bedrijf overneemt, kent het bestaande team al. Dit geeft ook de andere medewerkers wat extra gemoedsrust. Ze hoeven niet van nul te beginnen met een compleet onbekend iemand.
02

Van medewerker naar gedeeltelijke eigenaar

U kunt ook een deel van uw aandelen overdragen, zonder dat dit een definitieve verkoop van uw bedrijf hoeft te betekenen. U verkoopt dan een deel van het bedrijf aan een investeerder om zo extra kapitaal te genereren. Dit kunnen externe investeerders zijn, maar evengoed eigen medewerkers die geloven in de toekomst van het bedrijf en de ambitie tonen om samen het bedrijf te laten groeien.

03

Van medewerker naar minderheidsaandeelhouder

Vandaag is het moeilijker dan ooit om goede medewerkers te vinden én te behouden. Hen laten delen in de winst kan helpen om hen nog meer te betrekken in het reilen en zeilen van de organisatie. Worden ze mede-aandeelhouder, dan heeft dit ook enkele financiële voordelen. Een deel van de winst ontvangen kan voordeliger zijn dan een extra loonbonus bijvoorbeeld. Maar uiteraard draait het niet enkel daarom. De passie voor het ondernemerschap is minstens even belangrijk.

Verlies de emoties niet uit het oog!

Het verkopen of overdragen van uw bedrijf aan medewerkers brengt ook een emotioneel aspect met zich mee. Net doordat u de potentiële overnemer zo goed kent, kunnen de onderhandelingen ook erg persoonlijk worden. Het voelt bijna aan als familie. Het is goed om u ook dan te laten begeleiden door een externe partij met ervaring. Onze experten van Van Breda Advisory begeleiden u graag bij dit proces!

Van plan om uw bedrijf over te dragen aan uw medewerker(s)?

Onze experten van Van Breda Advisory geven u graag advies op maat van uw situatie en de doelstellingen van elke betrokken partij.