Expertise VB

De drie componenten van het salarispakket

  • Bezoldiging
  • Individuele pensioentoezegging (IPT)
  • Dividenden

Elke component van het salarispakket kan verhoogd of verlaagd worden, naargelang uw persoonlijke situatie. Let wel: elke keuze heeft een fiscale impact. Het is belangrijk om de juiste balans of verhouding te vinden waardoor u op de meest voordelige manier geld vanuit de vennootschap naar uw privé kan overhevelen.

Wat als u een component wijzigt?

Uw loon verhogen

Voordelen

  • U geniet van een verlaagd tarief van de vennootschapsbelasting
  • Fondsen snel beschikbaar
  • Meer ruimte om te sparen voor uw pensioen (via uw IPT)

Nadelen

  • Hogere sociale bijdragen
  • Hogere personenbelasting

 Uw bezoldiging bestaat uit uw loon én eventuele voordelen van alle aard (bijv. laptop, telefoon, auto). U mag zelf beslissen welk loon u zichzelf geeft. Maar hoe hoger uw loon, hoe meer personenbelasting en sociale bijdragen u moet betalen.

Dan houd ik mijn loon zo laag mogelijk, zou een logische reactie kunnen zijn. Maar weet wel dat u met een hoger loon ook meer premie in uw IPT kan storten om zo via de vennootschap op een fiscaalvriendelijke manier extra pensioenkapitaal op te bouwen.

Bovendien kunt u bij een brutoloon van minstens 45 000 euro per jaar onder bepaalde voorwaarden genieten van een lagere vennootschapsbelasting op de eerste 100 000 euro winst.

Alles draait dus om de juiste verhouding tussen de verschillende uitkeringsopties binnen uw salarispakket. 

De premies van uw IPT verhogen

Voordelen

  • Hoger kapitaal voor uw aanvullend pensioen
  • Fiscale voordelen

Nadelen

  • Beschikbare middelen voor pensioen
  • Naleving van de 80%-regel

De Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een levensverzekering waarmee u via uw vennootschap een fiscaalgunstig aanvullend pensioenkapitaal kunt opbouwen. De vennootschap betaalt premies die aftrekbaar zijn als bedrijfskost, op voorwaarde dat de 80%-regel wordt gerespecteerd.

Wat houdt de 80%-regel in?

De premies voor het aanvullend pensioenkapitaal zijn alleen maar aftrekbaar als het uw wettelijk en uw aanvullend pensioen samen niet meer bedragen dan 80% van uw laatste bruto jaarloon.

Wilt u de premies van uw IPT verhogen, dan moet u dus ook uw brutoloon verhogen.

Van plan om de premies te verhogen? Dan bouwt u meteen ook meer vermogen op waardoor u na uw loopbaan comfortabel kunt leven. Het grote nadeel is dat deze som pas na uw pensioen beschikbaar is. Dan betaalt u een eindbelasting van ongeveer 15% op het opgebouwde bedrag.

IPT is zonder twijfel de voordeligste manier om geld vanuit uw vennootschap naar uw privé over te hevelen.

Haal ‘verloren’ jaren in via de backservice

Heeft de vennootschap enkele jaren géén premie betaald? Dan kunt u deze ‘verloren’ jaren inhalen door de backservice te gebruiken. U krikt dan het ‘tekort’ aan pensioenopbouw op via eenmalige bedragen. Dit kan interessant zijn als u enkele jaren in loondienst of als zelfstandige zonder vennootschap hebt gewerkt.

Uw vennootschap kan ook dan deze aanvulling als beroepskost aftrekken. U kunt maximaal 10 jaar van uw loopbaan inhalen.

De dividenduitkering verhogen

Voordelen

  • Fiscaalvriendelijk
  • Middelen zijn sneller beschikbaar dan bij een IPT
  • Ideaal in geval van vereffening van de vennootschap

Nadelen

  • Langere wachttijd om in aanmerking te komen voor een verlaagd tarief
  • VVPR-bis-systeem alleen beschikbaar onder bepaalde voorwaarden

Na betaling van de vennootschapsbelasting kan de vennootschap u de winst uitkeren via courante dividenden of VVPR-bis dividenden. De vennootschap kan de winst ook onderbrengen in een specifieke reserve: de liquidatiereserve.

  • Courant dividend: Uw vennootschap is verplicht om 30% roerende voorheffing in te houden op dat bedrag. Een vrij hoog tarief, maar de winst is wel snel beschikbaar.
  • Wilt u de winst tegen een fiscaalvoordeliger tarief uitkeren? Dan zijn er twee mogelijkheden:

- Liquidatiereserves (VVPR-ter): De vennootschap betaalt hierop een bijkomende belasting van 10%. Na een wachttijd van vijf jaar kunt u tegen 5% roerende voorheffing de aangelegde liquidatiereserve naar u privé overhevelen.

- VVPR-bis dividend: Uw vennootschap kan onder bepaalde voorwaarden dividenden uitkeren aan 15% roerende voorheffing vanaf het derde boekjaar na dat van haar oprichting.

Hebt u het geld niet meteen nodig?
Dan kan het lonen om de winst van de vennootschap als dividend uit keren en zo van een fiscaalvoordeliger tarief te genieten.

Bent u van plan om uw vennootschap in de nabije toekomst te vereffenen of liquideren?
Ook dan is het interessant om te kiezen voor dividenden. Bouw zoveel mogelijk liquidatiereserves op en wacht tot de ontbinding van uw vennootschap om zo van het meest fiscaalvoordelige tarief te genieten. Bij vereffening van de vennootschap betaalt u namelijk geen bijkomende roerende voorheffing van 5% om deze reserves te innen. Bovendien is er dan geen verplichte wachttijd. U kan dus het ene jaar de liquidatiereserves aanleggen en het volgende jaar de vennootschap ontbinden en de reserves innen.

Doe een jaarlijkse check!

Check elk jaar opnieuw de verhouding binnen uw salarispakket! Misschien is er wel ruimte voor optimalisatie. De ideale verhouding hangt namelijk af van vele factoren. Zo kunnen uw professionele en persoonlijke omstandigheden veranderen, net als de wetgeving en fiscale regels.

Welk salarispakket past het best bij u?

Onze experten helpen u graag met de optimalisatie van uw salarispakket. Samen gaan we op zoek naar de optimale verhouding tussen de verschillende uitkeringsopties, in overeenstemming met uw behoeften en verwachtingen.