test

U wordt zelfstandige: wat nu?

U staat voor heel wat keuzes die een grote invloed hebben op het verloop van uw carrière.

Een aanvullend pensioen van de 2e pijler?

Het wettelijk pensioen (de zogenaamde 1ste pijler in het Belgische pensioenlandschap) biedt een basisinkomen, maar dat bedrag is doorgaans niet voldoende om de gewenste levensstandaard te behouden eens je met pensioen bent.

Bovenop het wettelijk pensioen een aanvullend kapitaal voorzien, is als zelfstandige noodzakelijk. Bovendien wordt het fiscaal aangemoedigd.

Het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) laat u toe een aanvullend pensioenkapitaal op maat op te bouwen met heel gunstige fiscale voordelen. Dit aanvullend pensioen binnen de context van uw beroepsactiviteit en/of sociaal statuut is de zogenaamde 2de pensioenpijler. 

> Meer info

 

Een vennootschap oprichten?
De meeste vrij beroepers beginnen als natuurlijke persoon. In functie van uw inkomen en om fiscale redenen kan u later overwegen een vennootschap op te richten. Dit is een persoonlijke keuze. 

> Is het ook een goede keuze? Het antwoord hierop is niet eenduidig.

> Een vennootschap biedt mogelijk opportuniteiten.

 

 

Overleg met uw accountant of boekhouder; zij bekijken het vanuit een fiscaal standpunt. Een second opinion van uw account manager biedt dan weer een financieel perspectief. Laat u goed informeren om de juiste keuze te maken.


> Vraag een tweede mening. 

 

Een associatie of een groepspraktijk?

Sluitende contracten scheppen duidelijkheid, ook in mindere tijden. Als u ervoor kiest om in een associatie te stappen of samen met collega’s een groepspraktijk op te starten, zorg dan voor een stevige juridische onderbouw.Om u hierin bij te staan, werkt Bank J.Van Breda & C° samen met een aantal juridische partners die gespecialiseerd zijn in associatiecontracten.  

Bijkomend houdt u best rekening met een aantal fiscale zaken. Dit bekijken we graag samen met uw accountant. 

Als u ervoor kiest om (gedeeltelijk) geconventioneerd te blijven, dan blijft u jaarlijks (gedeeltelijk) uw RIZIV-bijdrage ontvangen. Ontdek de mogelijkheden waarvoor u deze bijdrage nu kan gebruiken.