test

Kapitaalvermindering na incorporatie van reserves

In de kijker

Hoe haalt u geld uit uw vennootschap op een fiscaal vriendelijke manier? Reserves die u in 2013 of 2014 vastklikte tegen een roerende voorheffing van 10% mag u als KMO-vennootschap mogelijk binnenkort uitkeren. Hoe pakt u dit best aan?

 

Wat betekende de incorporatie van reserves precies?

Mits betaling van 10% roerende voorheffing en het respecteren van een wachttijd, mocht u de historische reserves uit uw vennootschap halen zonder extra taxatie. Het ging over alle reserves, goedgekeurd door uw Algemene Vergadering ten laatste op 31 maart 2013.

De voorwaarden: u moest die 90% verplicht terug in de vennootschap brengen onder de vorm van een kapitaalverhoging via de notaris. Bovendien moest u in een kleine vennootschap 4 jaar wachten om dat kapitaal privé uit te keren. Grote vennootschappen kregen een verplichte wachttijd van 8 jaar.

 

Ons algemeen advies

Doen! want u hebt ervoor betaald. Geld in een vennootschap inbrengen is altijd makkelijk. Eruit halen is veel complexer. Vandaag hebt u hiervoor een opportuniteit.

Let wel: geen enkele situatie is identiek een concreet advies is altijd maatwerk.

 

Kijk verder dan de transactie

De fiscus stelt de maatregel voor als een eenvoudige transactie: u hebt 4 jaar geleden 10% roerende voorheffing betaald? Mooi zo. Dan mag u dit najaar de overige 90% privé uitkeren. Toch passeert u beter niet snel-snel langs de kassa. U bekijkt dit best in een breder perspectief. Wat zijn de gevolgen? Waarop heeft dit een impact? 

Dat vergt maatwerk. Bekijk samen met uw accountant en uw account manager de voor- en nadelen op verschillende vlakken:

  • Financieel
  • Fiscaal
  • Familiaal
  • Juridisch

 

Wist u dat?

U bent niet verplicht om de kapitaalvermindering in geld door te voeren. Het kan bijvoorbeeld ook met vastgoed dat u misschien volledig privé wil maken. Maar elke handeling heeft sowieso een impact op uw privésituatie.

 

Interesse?

Lees hier onze whitepaper over incorporatie van reserves.

  

 

Bekijk het hele plaatje 

Van oprichting...tot winstuitkering

>> Optimaliseren van uw salarispakket

>> Reserves uitkeren in dividenden

 >> Liquidatie van reserves

       Kapitaalvermindering na incorporatie van reserves - IN DE KIJKER