test

Maatschappelijk engagement

Ondernemers Zonder Grenzen

Bank J.Van Breda & Cº steunt Ondernemers zonder Grenzen, een organisatie die via herbebossing het oprukken van de woestijn tegengaat en tegelijk de welvaart verbetert van de regio. Zelfredzaamheid staat centraal in hun aanpak.

Sociaal ondernemerschap
De drijvende kracht is een succesvolle ondernemer, Werner Sels. Hij verkocht zijn zaak en wilde zich inzetten voor een betere wereld. Ondanks twijfel en scepticisme zet hij door. Met een duidelijke visie slaagt hij erin een ploeg te mobiliseren. Ondernemers Zonder Grenzen (OZG) groeit en de projecten boeken resultaat.

“Geef mensen geen vis maar een vislijn.”
OZG gelooft in zelfredzaamheid zonder betutteling. De projecten creëren werkgelegenheid en bieden mogelijkheden om zelfbedruipend te worden. Kortom, een mooi voorbeeld van sociaal ondernemen dat maatschappelijke relevantie combineert met economische haalbaarheid. Geen pure liefdadigheid, de projecten zijn rendabel. Bovendien zit er een eventuele economische win/win in voor de sponsors via de verkoop van emissie certificaten.

Bomen doen leven
In de voorbije jaren plantten ze in Burkina Fasso meer dan 4,5 miljoen bomen, 4.500ha, een bos zo groot als het Zoniënwoud. Zo gaan ze het verder oprukken van de woestijn in de Sahel-gordel tegen, maar het project doet veel meer dan bomen planten alleen. Door het verbeteren van de levensomstandigheden te plaatse verdwijnt de nood om te emigreren uit de regio. Ook krijgen vrouwen een belangrijke rol toebedeeld. Zij zijn o.m. verantwoordelijk voor het zaaigoed. Via het bijbrengen van nieuwe landbouwtechnieken, stijgen de inkomsten, die gedeeltelijk opnieuw geïnvesteerd kunnen worden in het onderwijs.


Meer info: http://www.ozg.be/Lees meer over Artsen zonder vakantie VZW