Fit bedrijf


Bank J.Van Breda & C° heeft als eerste bedrijf in België het certificaat van “Fit Bedrijf” gekregen. Dit is een soort ‘ISO-norm’ voor lichaamsbeweging, uitgereikt door Het Gezonde Net België. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten bedrijven aantonen dat ze collega’s aansporen om meer te bewegen én objectief gemeten resultaten behalen. Bank Van Breda is het eerste bedrijf dat succes scoorde op beide punten en ontving daarvoor op 12 augustus 2009 deze officiële bekroning uit handen van Vlaams Minister-President Kris Peeters.


Luk Bosmans, B-fit coach van Het Gezonde Net België: “95% van de mensen geeft aan dat ze wel zouden willen sporten, maar… Groepssport blijkt een fameuze drempel voor wie niet gewoon is om te sporten. In fitnesscentra stopt 80% na een jaar. Veel bedrijven motiveren hun werknemers om actief te sporten, maar werken eenmalig naar iets toe. Ze willen met zoveel mogelijk deelnemers bijv. de 20km van Brussel lopen, maar daarna valt alles terug stil. Bovendien zien we dat mensen dikwijls te veel willen bereiken op korte termijn, wat leidt tot kwetsuren en demotivatie.


Dirk Wouters, voorzitter van het Directiecomité Bank J.Van Breda & C°: “Als werkgever wensen wij dat onze mensen gezond en gelukkig zijn. Je kan geen gelukkige cliënten hebben als je personeel ongelukkig is. Een gezonde geest in een gezond lichaam is daar een onderdeel van. Mensen die regelmatig bewegen zijn minder vlug ziek, maar ook actiever, alerter en creatiever. Het Gezonde Net bood ons een doeltreffende strategie om mensen effectief in actie te laten komen. Wij mikken op gedragsverandering bij bewegingsarme medewerkers en kozen daarom voor een jaarplan.


Luk Bosmans: “In België heeft 30% van de werknemers last van stress, 27% lijdt aan rugpijn, 24% heeft spierpijn en 22% zegt zich vermoeid te voelen of energie tekort te komen. Bedrijven willen wel investeren in gezondheid, maar willen ook zeker zijn dat hun investering iets oplevert. Wij bieden hen een concreet actieplan om zowel de doelstellingen van het individu (een hoger welzijnsniveau, betere conditie, afvallen) als die van het bedrijf (return on investment) te realiseren. En we meten!”


Bank J.Van Breda & C° verhuisde in 2007 naar het volledig gerenoveerde Goederenstation Antwerpen-Zuid en investeerde toen o.a. in een eigen fitnesszaal. Om dit goed te gebruiken, begeleiden 2 licentiaten lichamelijke opvoeding van Het Gezonde Net België de deelnemers.