Spaar tot 1/3 van uw pensioenkapitaal fiscaalvriendelijk!

Ook u bent als ondernemer ongetwijfeld bezig met de opbouw van extra pensioenkapitaal, naast uw wettelijk pensioen. Hoe vroeger u hiermee begint, hoe mooier het eindresultaat. Wist u dat ook de overheid u een flinke hand kan helpen bij de opbouw van dit kapitaal?

Als ondernemer kan u gebruik maken van een vijftal fiscale spaarformules waarbij de overheid u beloont met een onmiddellijke belastingvermindering. U kan tot 1/3 van uw gewenst pensioenkapitaal opbouwen via fiscaal sparen. Geen enkele andere belegging biedt een beter rendement. Maak gebruik van deze quick win!
OND waarom JVB fiscaalvriendelijk sparen

De 5 troeven van fiscaalvoordelig sparen

De eerste stap in uw vermogensopbouw? Fiscaalvoordelige beleggingen!
Waarom is dit de juiste keuze?

 • Veilige belegging
 • Geen enkel andere belegging biedt een beter rendement
 • Onmiddellijke recuperatie van een deel van uw belegging via belastingvermindering
 • Tot 1/3 van uw gewenst pensioenkapitaal kan u opbouwen via fiscaal sparen
 • Hoe vroeger u begint, hoe beter – mits regelmatige opvolging
01

U spaart, de overheid beloont

Van plan om ook na de loopbaan te blijven genieten van de mooie dingen des levens? Groot gelijk! Helaas is de kans klein dat dit u zal lukken met uw wettelijk pensioen. Vandaar het belang om zelf al tijdens de loopbaan extra pensioenkapitaal op te bouwen.

De overheid moedigt ook u aan om op een fiscaalvriendelijke manier dat extra kapitaal op te bouwen. ‘Hoe dan?’ hoor ik u denken. Wel, dankzij vijf fiscaalvoordelige beleggingen beloont de overheid u met belastingvermindering als u spaart voor uw pensioen. Laat deze kans niet zomaar aan u voorbijgaan.

Uw pensioenkapitaal opbouwen via fiscaal sparen? Maak een afspraak voor advies op maat.

Bent u benieuwd naar de fiscale mogelijkheden binnen uw portefeuille? Maak dan een afspraak. Wie weet zien we elkaar binnenkort!


02

5 fiscaalvriendelijke spaarformules

Leest u graag meer over onze 5 fiscaalvriendelijke spaarformules?

Download hier ons handig overzicht en krijg meteen zicht op de voordelen van ieder fiscaalvriendelijke spaarformule. 

1. Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) biedt het grootste nettoresultaat.

U stort premies in een spaarverzekering. Hiermee geniet u een belastingvoordeel in de hoogste schijf van de personenbelasting. Bijkomend geniet u ook een besparing op uw sociale bijdragen. Zo kan u tot 63% van de gestorte bijdragen recuperen.

 • U spaart 100 euro en krijgt 63 euro terug uit belastingvoordeel.

  De bij elkaar gespaarde reserve krijgt u privé uitgekeerd op het moment van pensionering.

  Voor geconventioneerde zorgverstrekkers is deze formule ook cumuleerbaar met de
  RIZIV-premie.
Ons advies
Start met de formule die u het grootste fiscale voordeel oplevert. Het VAPZ staat hier zonder twijfel op kop!

2. Pensioensparen (PS)

U stort premies in een risicoloze spaarverzekering of aandelenfonds. U geniet een belastingvoordeel van 30% in de personenbelasting (+ gemeentebelasting) als u kiest voor de formule met een jaarlijks maximum van 990 euro. Betaalt u meer dan 980 euro met een limietbedrag van 1270 euro, dan geniet u een belastingvoordeel van 25% in de personenbelasting (+ gemeentebelasting).

 • U spaart 100 euro en krijgt tot 32 euro terug via belastingvoordeel.

Ons advies
Start zo vroeg mogelijk met pensioensparen.

3. Langetermijnsparen (LTS)

U stort premies in een risicoloze spaarverzekering. U geniet een belastingvoordeel van 30% in de personenbelasting (+ gemeentebelasting). In tegenstelling tot het VAPZ en pensioensparen betaalt u een premietaks (2%).

 • U spaart 100 euro en krijgt tot 32 euro terug via belastingvoordeel.
Ons advies
Start met langetermijnsparen van zodra u hier ruimte voor hebt.

4. Individuele Pensioentoezegging (IPT) – enkel voor vennootschappen

Dankzij de Individuele Pensioentoezegging kan u privé sparen via de vennootschap. Uw vennootschap betaalt premies die belegd worden in een risicoloze spaarverzekering of tak 23. Deze premies mogen door uw vennootschap als beroepskost afgetrokken worden. Het gespaarde bedrag krijgt u na uw loopbaan privé uitgekeerd.

De IPT is een fiscaal interessante manier om geld uit de vennootschap over te dragen naar uw privé. De bij elkaar gespaarde reserve staat privé en is bijgevolg niet meer onderhevig aan het bedrijfsrisico.

 • Uw vennootschap stort 100 euro en spaart op deze som de vennootschapsbelasting uit (20 tot 25%). U drukt hiermee niet enkel de vennootschapsbelasting, maar u bouwt er tegelijk een privé pensioenspaarpot mee op.

Ons advies
Beleg via uw vennootschap.

5. Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

U stort premies in een risicoloze spaarverzekering of tak23. Zo vormt u een spaarpot die u na uw loopbaan privé uitgekeerd krijgt. U geniet een belastingvoordeel van 30% in de personenbelasting (+ gemeentebelasting). In tegenstelling tot het VAPZ en pensioensparen betaalt u een premietaks (4,4%).

 • U spaart 100 euro en krijgt tot 32 euro terug via belastingvoordeel.
Ons advies
Start een Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen als u niet met een vennootschap werkt.
U spaart de overheid loont[1]

03

Hoe pak ik dit concreet aan?

Elke situatie is anders. Er bestaat geen passe-partout scenario voor iedereen die fiscaal wil sparen. Ook u hebt nood aan maatwerk en advies afgestemd op uw situatie.

En toch zijn er enkele vaste regels die u alvast iets meer inzicht in het fiscale spaarverhaal geven. We delen graag onze concrete tips.

Evenwicht bewaren tussen het professionele en privéluik is er alvast eentje. De vennootschap kan namelijk ook een fiscale hefboom zijn om privévermogen op te bouwen. Want dit is en blijft het uiteindelijke doel. Elke stap heeft als doel om uw privévermogen een duwtje in de rug te geven zodat u later zorgeloos kan blijven genieten.

Benieuwd naar de vuistregels die wij hanteren voor ondernemers met fiscale spaarambities?
Neem dan een kijkje op Fiscaal Sparen en Beleggen bij Bank Van Breda!

Uw pensioenkapitaal opbouwen via fiscaal sparen? Maak een afspraak voor advies op maat.

Bent u benieuwd naar de fiscale mogelijkheden binnen uw portefeuille? Maak dan een afspraak. Wie weet zien we elkaar binnenkort!