test

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Als zelfstandige hebt u de mogelijkheid om met eigen middelen op fiscaalvriendelijke manier een bijkomend pensioenkapitaal op te bouwen.

Formule op maat

U bepaalt zelf jaarlijks het bedrag van uw storting, variërend tussen de 1 en 8,17% van uw referentie-inkomen dat als basis dient voor de berekening van uw sociale bijdragen. Voor 2017 bedraagt het maximum 3.127,24 euro. Dit maximum wordt bereikt met een referentie-inkomen vanaf 38.277 euro.

 

Deze storting geniet:

  • een basisrentevoet.
  • een bonus die herbelegd wordt tegen de zekerheid van de geldende basisrentevoet of tegen het potentieel hogere rendement van het gekozen beleggingsfonds.

 

Een onklopbare fiscaliteit

Uw totale voordeel bedraagt in het algemeen tussen 50 en 60% van uw bijdrage.

  • Uw stortingen zijn fiscaal aftrekbaar als 'verplichte' sociale bijdragen. U kunt daarnaast nog altijd gebruik blijven maken van uw forfaitaire of bewezen beroepskosten.
  • Door uw belastbare basis te verlagen, vermindert u wellicht ook uw toekomstige sociale bijdragen.

 

Cumul

U kan dit fiscaal voordeel cumuleren met:

Voor geconventioneerde zorgverstrekkers is deze formule ook cumuleerbaar met de RIZIV-premie, echter niet met de persoonlijke bijdragen.

Van zodra u overgaat van het statuut Sui Generis naar zelfstandige kan u uw contract sociaal VAP vervangen door een contract VAPZ. De vaste korf van solidariteitswaarborgen kan u vervangen door flexibele waarborgen op uw maat.

 

Een degelijk toekomstplan

Van zodra u uw wettelijk pensioen geniet, ontvangt u het samengestelde bedrag in de vorm van een kapitaal, dat een heel gunstige gespreide eindbelasting geniet.

Tine Audenaert, huisarts

“Ik ben zelfstandige en doe zowel VAPZ als pensioensparen. Het is belangrijk om daar vroeg mee te beginnen. Ik ben geassocieerd met de arts waar ik mijn HAIO deed. Mijn tip? Laat je adviseren om het overzicht te behouden!”

> U werkt met een Sui Generis statuut

> U wordt zelfstandige

> 5 troeven van fiscaalvoordelig sparen