Zoek de juiste begeleiding bij een generatiewissel

Op 31 december 2022 trekt Guy De Wilder als CEO van GDW Security voorgoed de deur achter zich dicht. Zijn zonen nemen straks het bedrijf over. Guy laat zich begeleiden bij deze grote stap. Waarom? Dat vertelt hij graag zelf.

‘Een bedrijf is als een kind. Het klinkt cliché maar zo voelt het echt. Jarenlang stond alles in het teken van GDW Security. Dit loslaten zal moeilijk zijn. Ik zou liegen als ik zeg dat dit me niets doet.
Vandaar dat we ons hierin professioneel laten begeleiden door een bedrijfspsycholoog. Vooral om de emoties op te vangen die ongetwijfeld gepaard zullen gaan met de overdracht.

Zoiets doe je maar één keer in je leven. Je hebt daar ook geen enkele ervaring mee. Wie denkt dit alleen aan te kunnen, zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen.
Ik zie zo veel familiebedrijven rond me waar de overname één desillusie wordt. Soms zelfs met ruzies en breuken tot gevolg.

We hebben samen met de bedrijfspsycholoog een stappenplan opgemaakt. Stappen die soms echt confronterend zijn. De medewerkers laten weten dat de overname op komst is, is daar eentje van. Plots zien ook zij je anders. Want straks hoor je er niet meer bij. Dus komen ze minder vaak bij je aankloppen en zoeken ze hun antwoorden bij een ander. Dat is even slikken.

De bedrijfspsycholoog begeleidt ons hierin op een objectieve manier. Het feit dat hij niet emotioneel verbonden is met de zaak geeft ook ons een heldere kijk op de situatie.

Zo raadde hij me aan om na 31 december 2022 de eerste drie maanden niet meer op het bedrijf te verschijnen. Een duidelijk signaal naar de medewerkers is belangrijk. Maar ik weet nu al dat ik het daar ontzettend moeilijk mee zal hebben.

Ik laat straks een bedrijf en een emotie over die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Loslaten van iets wat zo verbonden is aan je hart en ziel is één van de moeilijkste dingen.’

Auteur

Barbara Claeys

dinsdag 22 oktober 2019