test

Vlotte overname in vier stappen

Ondernemingen hebben een onbeperkte levensduur, zaakvoerders jammer genoeg niet. Als zaakvoerder denkt u best tijdig na over een overname of overlating van uw bedrijf om de continuïteit te garanderen.

1. Begin tijdig aan uw voorbereiding

De belangrijkste succesfactor voor een vlotte overdracht is tijd. Conflicten of twijfels worden vermeden door ze rustig te bespreken en op te vangen. Een volledig traject duurt meestal 4 tot 7 jaar.

2. Bepaal de reële waarde van het bedrijf

“Bedrijfswaarderingen zijn een kunst en geen wetenschap,” wordt wel eens gezegd. En dat klopt ook. Ondanks uitgebreide academische literatuur en jarenlange marktpraktijken is er geen unieke waarderingsmethode.

Het waarderen van een bedrijf is een delicaat, vaak emotioneel proces. Een waarde op een bedrijf kleven is een uitspraak doen over de prestaties, vaak over het levenswerk, van een ondernemer. Bovendien is het voor de verkoper dikwijls zijn of haar spaarpot.

3. Maak uw bedrijf minder afhankelijk van uzelf

Als overlater structureert u best zo dat het zonder u kan. Zo maakt u het sterk voor de toekomst.

4. Laat u begeleiden

Extern advies is bij een overname van goudwaarde, zowel voor de overnemer als de overlater. Een expert brengt de nodige kennis en ervaring op het gebied van bedrijfsovernames en behoudt een helder overzicht zonder emotionele banden. Elk traject begint met het bepalen van de noden, daarna stippelt een expert samen met u een juiste strategie uit. Zo krijgt u begeleiding naar een vlotte overname waar alle betrokken partijen voordeel uithalen, zowel op korte als lange termijn.

dinsdag 17 oktober 2017