Vanwaar de baksteen in onze maag?

Huisje, tuintje, boompje. We dromen er met z’n allen van. Niet voor niets staat de eigen woning op één. Waarom zijn Belgen zo verknocht aan vastgoed?

Even terug in de tijd

De kiem van onze koop- en bouwwoede ontstond net na de Tweede Wereldoorlog. België raakte in de ban van baksteen en beton. De reden? Minister van Volksgezondheid en Gezin Alfred De Taeye. Hij stimuleerde het bezit van een eigen woning door subsidies toe te kennen en een hypotheeksysteem op te zetten voor ‘de gewone man’. Zijn doel? Het leven in de ‘verderfelijke’ steden ontmoedigen en de bevolking stimuleren om massaal in dorpen en gemeenten met baksteen en cement aan de slag te gaan. Hij slaagde in zijn opzet. De wet De Taeye is er niet meer. De baksteen in de maag daarentegen bleef onze vastgoedhonger voeden. Tot vandaag de dag.

 

Veertig jaar geleden huurden zeven op de tien Belgen een woning. Nu heeft 80 % van de Belgen een eigen huis.

Omdat cijfers vaak meer vertellen…

Veertig jaar geleden zag de Belgische vastgoedmarkt er nog anders uit. Eind jaren zeventig huurden zeven op de tien Belgen een woning. Vandaag heeft bijna 80 % van de Belgen een eigen huis.

Vastgoed maakt gemiddeld twee derde van het Belgisch gezinsvermogen uit.

De sterk gedaalde rente was één van de oorzaken. Lenen werd goedkoper, waardoor de kopersmarkt groeide. De toegenomen vraag deed de vastgoedprijzen heel sterk stijgen.

 

 

België staat wereldwijd in de top 5 wat huiseigenaars betreft. Litouwen staat op nummer één. Daar heeft maar liefst 97% van de burgers een vastgoedeigendom. In Nederland tellen we 55% eigenaars. In Duitsland slechts 43%. Need we say more?

 

Het duwtje in de rug

De baksteen in de maag wordt ook van thuis uit gevoed. Kopen is beter dan huren:   het blijft één van de grote levenslessen die ouders hun kinderen al op jonge leeftijd meegeven.

2/3 van de jonge gezinnen krijgen bij het kopen van hun eerst woning financiële steun van hun ouders of familie. Ook de overheid doet z’n duit in het zakje.  Door vastgoed aantrekkelijker en bereikbaarder te maken voor een grotere groep mensen. En dit op verschillende manieren:  

  • De recente verlaging van de registratierechten op de aankoop van de eigen woning
  • De fiscale stimulansen voor het lenen, zowel voor de eigen woning als voor het tweede verblijf en de opbrengsteigendom.
  • De verlaagde tarieven van de schenkbelasting op vastgoed (sinds 2015). Daardoor werd het gemakkelijker om vastgoed van generatie op generatie over te dragen.

 

2/3 van de jonge gezinnen krijgen bij het kopen van hun eerste woning financiële steun van hun ouders of familie.
Meer dan de helft van de Belgen gebruikt de winst uit de verkoop van een eerdere woning voor de bouw van een nieuwe woning.

De woonladder

Vroeger bouwde of kocht de Belg één keer in zijn leven een woning. Vandaag gebeurt het stap voor stap. Een trend die we zien in heel wat Europese landen omwille van de stijgende woningprijzen.

Jonge Belgen kopen eerder een kleine woning of appartement. Dit eerste huis wordt na enkele jaren omgeruild voor een grotere. Om dan geleidelijk aan te evolueren naar een nieuwbouwhuis.

Het vastgoedbudget wordt gradueel opgebouwd. Meer dan de helft van de Belgen die uiteindelijk zelf een huis bouwt, gebruikt het geld dat de verkoop van een eerdere woning heeft opgeleverd voor de bouw van een nieuwe woning.

De baksteen is er nog steeds. En dat zal nog wel een tijdje zo blijven. Maar we houden ons minder krampachtig vast aan ons eerste huis. We leggen meer dan één keer die eerste steen.

donderdag 1 februari 2018