test

‘Trap af en toe bewust op het rempedaal’

Welke wijsheid zou u zichzelf toefluisteren aan het begin van uw carrière? Deze vraag stellen we aan een ondernemers en vrije beroepen. Het antwoord van Orthodontist Lutgart De Ridder zal u ongetwijfeld inspireren.

Mijn eerste jaren als orthodontist gingen gepaard met flink wat financiële stress en slapeloze nachten. De aankoop van het appartement waar de praktijk zich zou bevinden. Het investeren in stoelen, RX-toestellen, computers en dure programma’s. 13 miljoen Belgische franken, daar ging het om. Een bedrag dat in mijn geheugen gegrift staat.

Een startende praktijk runnen en combineren met een jong gezin bleek niet altijd even eenvoudig. Maar achteraf gezien hebben mijn echtgenoot en ik dat – denk ik – nog niet zo slecht gedaan.’

 

RAAD 1

 ‘Denk erover na om te starten met een collega.’

Ga je van bij de start op zoek naar iemand met wie u samen de praktijk kan en wil uitbouwen, dan kan dit de combinatie van het professionele leven en thuis vergemakkelijken.

Niet alleen de investeringen en verantwoordelijkheden worden verdeeld. Het geeft ook ruimte om af en toe wat gas terug te nemen zonder dat het de continuïteit van de praktijk in gevaar brengt.

Van dag één ging ik ervoor. Ik weigerde geen enkele patiënt. En ik wilde het elke patiënt zo gemakkelijk mogelijk maken om een afspraak te maken. Ik werkte vaak tot 22.00 uur ’s avonds. De kinderen lagen al in bed wanneer ik thuiskwam. Maar ik had geen keuze, dacht ik. Mijn praktijk moest groeien. Zelf ging ik tijdens mijn beginjaren te vaak over mijn grenzen heen.

 

Hard werken? Absoluut. Maar stel ook zelf uw prioriteiten.

RAAD 2

 ‘Bewaak uw agenda.’

Probeer als zelfstandige op uw strepen te staan. Laat uw patiënten de agenda niet ten allen tijde bepalen. Hard werken? Absoluut. Maar trap ook af en toe bewust op het rempedaal. En stel uw prioriteiten. Bewaak het evenwicht tussen uw professionele leven en thuis. Kinderen worden zo snel volwassen, maar ook als er geen kinderen zijn is het belangrijk.

Mijn twee dochters studeren geneeskunde, mijn zoon is bijna burgerlijk ingenieur. Fijn om ook hen te zien dromen over hun toekomst. Zo denkt mijn oudste dochter nu al aan morgen. Ze wil zich straks graag specialiseren en is van plan om binnenkort contact op te nemen met Bank Van Breda. Omdat ze voorbereid wil zijn op wat komt. Ook financieel. Ik juich dit als moeder alleen maar toe.’

 

 

Raad 3

‘Denk op tijd aan de toekomst.’

Tijdens mijn eerste jaren als orthodontist was ik niet bezig met later. Nu besef ik dat het belangrijk is om wél een blik vooruit te werpen. Hoe kan je je als zelfstandige tijdens je carrière al voorbereiden op wat later komt? Het oprichten van een vennootschap was een stap in de goede richting.

De vennootschap helpt me om mijn pensioenvermogen op te bouwen. Begin daar op tijd aan. Een kleine maandelijkse inspanning kan op het einde van de rit het grote verschil maken!’

 

De vennootschap helpt me om mijn pensioen op te bouwen.

dinsdag 4 juni 2019