test

‘Onderschat niet wat je kan.'

Welke wijsheid zou u zichzelf toefluisteren aan het begin van uw carrière? Deze vraag stellen we aan verschillende ondernemers en vrije beroepen. Het antwoord van Christophe Hannecart zal u ongetwijfeld inspireren.

"Bijna twintig jaar geleden nam ik een franchise over van het merk Electro Cash in de regio Charleroi. Dat merk werd later Ixina, de nummer één in uitgeruste keukens. De sector was veelbelovend en daarom kocht ik verschillende franchises die ik vervolgens weer verkocht. Eentje heb ik gehouden: vandaag de grootste winkel van het Ixina-netwerk dat wereldwijd meer dan 300 winkels telt. Ik ben een zelfstandige in hart en nieren, maar ik zou zelf geen bedrijf oprichten. Franchises gaan me wel goed af."

 

Raad 1 
‘Grijp alle kansen met beide handen.’
Heb je een idee of wil je je eigen bedrijf opstarten? Schuif het niet op de lange baan. Wees niet bang. Geloof erin. Onderschat je eigen potentieel niet. Geef jezelf de middelen om te slagen en mis geen enkele opportuniteit die op je weg komt.


"Ik was te voorzichtig toen ik jong was. In mijn sector had ik het sneller en intenser kunnen aanpakken. Hiermee bedoel ik niet dat je blindelings moet handelen.

Voordat ik zelfstandige werd, heb ik enkele jaren in de financiële sector gewerkt. Ik heb er zoveel dingen geleerd die me later nog van pas zijn gekomen. Ik zou mijn kinderen aanraden om ook eerst ervaring op te doen. Pas wanneer je voelt dat je klaar bent om je eigen vleugels uit te slaan, moet je alles geven. Ondernemen is voor mij de enige manier om mezelf volledig te ontplooien, zowel financieel als persoonlijk. Het geeft me enorm veel voldoening."

Raad 2
‘Zorg ervoor dat je werk je gezinsleven niet overmeestert.’
Waak erover dat je bedrijf niet de bovenhand krijgt over alle andere aspecten van je leven. Zorg voor een goed evenwicht, voor jezelf en voor je gezin.


"Wanneer je een bedrijf leidt, is het uiteraard moeilijk om je werk aan het eind van de dag achter je te laten. Vooral als je gezin er nauw bij betrokken is.

Dat is bij mij het geval, want mijn vrouw werkt mee in mijn bedrijf. We vinden het fijn dat we een gemeenschappelijk project hebben, maar we weten intussen ook dat het belangrijk is om ieders rol duidelijk te definiëren. We praten niet ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds over het werk. Dat helpt om te ontspannen."

 

Raad 3
‘Leer delegeren en laat je omringen.’
Wees even veeleisend voor je medewerkers als voor jezelf. Zorg voor een sterk team en kwaliteitsvolle jobs. Als je goed omringd bent, worden stress en financiële druk een pak draaglijker.


"Ik werk vaak, maar dat belet me niet om ook van het leven te genieten. Ik heb geleerd om te delegeren. Tijdens de minder drukke periodes ga ik met een gerust gemoed enkele dagen naar de zon om te herbronnen. Het bedrijf draait, onze organisatie werkt en mijn medewerkers zijn net als ik: ze maken er een erezaak van om een kwaliteitsvolle service te bieden. Dat zorgt ervoor dat ik gemakkelijker gas kan terugnemen. En dat zal ik over enkele jaren ook steeds meer doen. Maar helemaal stoppen met werken? Daar heb ik nog geen zin in!"

 

woensdag 15 mei 2019