test

Macro-economische update: Amerika boven

September 2018. De Amerikaanse aandelenbeurzen bereikten nieuwe records. Terwijl het handelsconflict tussen de VS en China weer opflakkert en het stormt bij de opkomende markten.

De Amerikaanse aandelenbeurzen reigen de nieuwe records aan elkaar.

Door de langste stierenmarkt in de geschiedenis komt de S&P 500 steeds dichter in de buurt van de 3000 punten en tegelijk is de Dow Jones slechts enkele procenten verwijderd van de 27.000 punten. Ook het vertrouwen onder de Amerikaanse consumenten piekte boven de 60 en bereikte daarmee de hoogste waarde in 17 jaar. Dit alles gebeurt tegen een achtergrond van een escalerend handelsconflict tussen de VS en China en gerommel in de opkomende markten.

Het consumentenvertrouwen in VS piekte.

Nieuwe importtarieven aan beide kanten

Lang moesten VS niet wachten op Chinese vergeldingsmaatregelen.

President Trump kondigde deze maand nieuwe importtarieven (10%) aan op een extra 200 miljard aan Chinese producten. Dit brengt de totale goederen waarop deze taksen worden gehoffen tot 250 miljard dollar, ongeveer de helft van alle geïmporteerde goederen uit China (in 2017 zo’n 500 miljard dollar).

Sterker nog, Trump dreigde ermee om ook op de resterende goederen importtarieven te heffen, mocht China ervoor kiezen om terug te slaan door ook aan de VS hogere tarieven op te leggen. Lang moest Mr. Trump niet wachten op Chinese vergeldingsmaatregelen, namelijk tarieven van 5 à 10% op USD 60 miljard aan Amerikaanse goederen. Alle onderhandelingspogingen rond het oplopend handelsconflict werden tot nader order opgeschort.

Ook de diplomatieke spanning tussen beide landen loopt verder op, nu de Amerikanen sancties hebben opgelegd aan een Chinese generaal voor het schenden van sancties op de aanschaf van Russisch wapentuig.

Emerging markets komen verder onder druk

Na Turkije kwamen ook Argentinië en Zuid-Afrika in het oog van de storm terecht.

 • Argentinië verkeert (wederom) in crisissfeer waarbij de Argentijnse peso een vrije val kent.
 • Zoals Turkije heeft het land zowel een fiscaal tekort als een tekort op de lopende rekening en is er een enorme schuld in buitenlandse valuta.
 • Een pak schulden in Amerikaanse dollar speelt ook Zuid-Afrika parten. Bovendien moest het land een tweede kwartaal op rij economische krimp rapporteren en kwam het zo in haar eerste recessie sinds 2009 terecht.
Argentinië, Turkije en Zuid-Afrika kondigden drastische maatregelen aan om het begrotingstekort terug te schroeven.

Ondertussen grepen de Turkse en Argentijnse Centrale Bank in om de crisis in hun land aan te pakken.

 • De Turkse Centrale Bank verhoogde de interest met maar liefst 625 basispunten, wat de rente ondertussen op 24% brengt. Deze renteverhoging is tevens de grootste sinds Erdogan aan de macht kwam zo’n 15 jaar geleden, en was bijna 2 keer zo groot dan de marktverwachtingen.
 • In Argentinië verhoogde de centrale bank haar rente tot 60%.
 • Ook in Zuid-Afrika kondigde de centrale bank aan de nodige maatregelen te nemen als de ZAR nog verder zou verzwakken.

Daarnaast kondigden de regeringen van de drie landen drastische maatregelen aan om hun begrotingstekorten terug te schroeven.

Draghi verwacht stijging van kerninflatie

Volgens Draghi zou de inflatie komen vanuit loongroei.

Vrij onverwachts gaf Mario Draghi op een zitting van het Europees Parlement aan dat er sprake is van: “a relatively vigorous pickup in underlying euro-area inflation”. Hij doelde hier op de kerninflatie (dus exclusief voedsel- en energieprijzen). De vraag is waar deze inflatievoorspellingen van de ECB vandaan komen.

Voor 2020 voorspelt de ECB een inflatiepercentage van 1,70%.

De inflatie zou volgens Draghi komen vanuit loongroei. Voor enkele landen is dit geen vreemde verwachting (bv. Nederland en Duitsland), maar voor het merendeel van de leden van de eurozone lijkt er nog voldoende ruimte te zijn op de arbeidsmarkt. De loonontwikkeling van 1,90% voor de eurozone is nog steeds bescheiden te noemen.

Tot slot voorspelt de ECB voor 2020 een inflatiepercentage van 1,70% wat nu niet meteen wijst op sterke onderliggende inflatoire druk.

De uitlatingen van Draghi zorgden opnieuw voor een eurodollarkoers boven 1,18, al was die slechts van korte duur.

Ook lange rentes reageerden fel op de uitlatingen van Draghi.

 • Zo staat het 10-jaars swaptarief inmiddels boven de 1%, voor het eerst sinds juni.
 • De rente op de 10-jaars bund is fors gestegen en staat met 0,525% op de hoogste stand sinds mei.
 • De rente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties staat komt zeer dicht in de buurt van de hoogste stand van dit jaar (ruim 3,10%) die ook in mei werd neergezet.

Brexit op ramkoers

De toegenomen onzekerheid was alvast merkbaar in de bewegingen van het Britse pond.

Het leek tot voor kort nog goed te gaan. Na het zomerreces liet Michel Barnier, hoofdonderhandelaar voor Brexit namens de EU, nog weten dat het mogelijk was dat er binnen een achttal weken een deal zou kunnen liggen. Maar na een dramatische top in Salzburg midden september, waarbij May’s plan van tafel is geveegd, is er niet veel meer over van dat vertrouwen.

Bovendien dreigt de splitsing in de conservatieve partij groter te worden nu Boris Johnson en David Davis, de ‘hard Brexiteers’, zeggen een handelsovereenkomst zoals die tussen de EU en Canada te willen. Na de top zei May dat haar plan het enige levensvatbare plan was en dat het VK bereid is om zonder overeenkomst uit de EU te stappen.

Iedereen lijkt zijn onderhandelingsstrategie op scherp te zetten. Hoewel de meeste analisten vasthouden aan hun verwachting dat er uiteindelijk een ‘positief’ resultaat zal worden bereikt in november, is niets vanzelfsprekend. De toegenomen onzekerheid was alvast merkbaar in de bewegingen van het Britse pond.

Ondertussen in Italië…

Nog zo’n onzekere factor is Italië. Voorzitter van de 5 sterrenbeweging, Di Maio, blijft vasthouden aan zijn verkiezingsbeloften om het begrotingstekort te laten oplopen tot boven de 2% van het bbp. Ook Lega Nord heeft aangegeven dat de regering bereid zou moeten zijn om het begrotingstekort boven de 2% uit te laten komen.

Italië stelt het geduld van de beleggers op de proef.

De markten leken lang meer geloof te hechten aan de geruststellende woorden van minister van financiën Tria en premier Conte. Die laatste verklaarde op de Europese top in Salzburg nog dat het begrotingstekort niet boven de 2% uit zou komen.

Maar de strijd werd eind september beslecht in het voordeel van de anti-establishmentpartij van Di Maio. In het voorgestelde begrotingsakkoord zal het tekort de komende drie jaar telkens 2,4% bedragen. Italië test zo de geloofwaardigheid van de Europese begrotingsregels en stelt het geduld van de beleggers op de proef.

De Federal Reserve neemt volgende rentestap

De derde renteverhoging ligt in de lijn van de verwachtingen.

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft haar beleidsrente verhoogd met 25 basispunten naar een vork van 2,00% tot 2,25%.

De renteverhoging, de derde dit jaar, was algemeen verwacht. Sinds december 2015 heeft de Fed de rente nu reeds acht keer opgekrikt. De centrale bank gaf ook aan dit jaar waarschijnlijk met nog een vierde rentestap te komen. In 2019 zouden er volgens de projecties nog drie rentestappen plaatsvinden.

Wel veranderde de Fed haar toelichting door haar beleid niet meer als ‘stimulerend’ te omschrijven. Zo lijkt er een einde te komen aan het jarenlange soepele beleid om de financiële crisis te boven te komen.

Voorts werd de groeiprognose voor 2018 en 2019 opwaarts bijgesteld van respectievelijk van 2,8% naar 3,1% en van 2,4% naar 2,5%. Terwijl de inflatieprognoses licht neerwaarts werden bijgesteld van 2,1% naar 2,0%.

Deze nieuwe projecties lijken de huidige koers van de Fed van het gradueel verder verkrappen van het monetair beleid, te rechtvaardigen.

Conclusies voor uw beleggingen

 • Veilige, vastrentende beleggingen leveren wellicht nog geruime tijd een laag rendement op.
 • Wil u een hoger rendement, dan moet u bereid zijn een gedeelte van uw portefeuille dynamisch te beleggen in overeenstemming met uw beleggersprofiel en uw persoonlijke doelstellingen.
 • Vermogensopbouw vergt een langetermijnvisie met een volgehouden beleggingsdiscipline waarbij u maximaal vasthoudt aan de gekozen strategie. Hou er echter rekening mee dat dynamische beleggingen altijd een volatiel verloop kennen.
 • Spreiding staat voorop, zowel qua looptijden, activaklassen als beheerders.


Wij bespreken dit graag met u op basis van uw persoonlijk financieel traject. U bent van harte welkom voor een gesprek.

 

woensdag 3 oktober 2018