test

Macro-economische update: Lager maar langer

Oktober 2017. Als we dit jaar nog een eindejaarsrally meepikken, mogen we opnieuw spreken van een zeer geslaagd beursjaar.

De Europese Centrale Bank (ECB) halveerde het lopende Quantitative Easing (QE) programma van 60 naar 30 miljard euro per maand. Ze laat het programma wel nog zeker tot septemer 2018 doorlopen. Het is de tweede verlaging dit jaar: in april werd het aankoopprogramma al eens verlaagd van 80 naar 60 miljard euro. De ECB zal dus nog voor minstens 270 miljard schuldpapier opkopen, goed voor een totale portefeuille van zo’n 2.500 mljard euro. Dit is één derde van de totale publieke schuld in de eurozone.

Voorzitter Mario Draghi deed er echter alles aan om de markten te overtuigen dat het huidige soepele monetaire beleid zeker niet wordt afgebouwd. Hij sprak van een loutere ‘herkalibratie’ en benadrukte dat er geen abrupt einde komt aan het opkoopprogramma in 2018. Het ziet er dus naar uit dat de beleidsrentes nog een tijdje op de huidige lage niveaus blijven.

De markten begrepen Draghi’s boodschap duidelijk. De langetermijnrentes gingen terug enkele basispunten lager en de euro stond verder onder druk. Waar de eurodollar in september nog even boven de 1,20 ging, staan we vandaag terug rond de 1,16: nog altijd een stijging van meer dan 11% sinds begin dit jaar. De aandelenmarkten konden de boodschap van Draghi wel smaken en gingen fors hoger. Op jaarbasis staan de meeste indices nu op dubbele winstcijfers

Europa’s versie van Goldilocks 

Een ‘Goldilocks’ economie (bij ons is het sprookje beter gekend als ‘Goudlokje’) wordt gekenmerkt door een groei die mooi op tempo ligt, een lage werkloosheid, stijgende activaprijzen, lage intrestvoeten en een lage inflatie. De Amerikaanse economie eind jaren negentig (en vlak voor de dotcom gekte) wordt dikwijls als het toonvoorbeeld gegeven. Nu deze maand de Europese economische groei onverwacht verder steeg van 2,3% naar 2,5% op jaarbasis nemen meer en meer analisten deze term in de mond voor de huidige economische situatie in Europa.

Ook alle andere macro-economische cijfers deden er immers nog een schepje bovenop deze maand. De werkloosheidsgraad zakte verder van 9,1% naar 8,9%, het producenten- en consumentenvertrouwen bleef stijgen en de Europese inflatie zakte van 1,5% naar 1,4%. Ook de kerninflatie ging deze maand vrij sterk achteruit van 1,1% naar 0,9%.

Mooie liedjes - of in dit geval sprookjes- duren meestal niet lang, maar zoals vermeld zal Mario Draghi er alles aan doen om nog enkele hoofdstukken verder te breien aan dit verhaal.

Powell volgt Yellen op

Een aantal belangrijke gebeurtenissen vielen nog net voor het afsluiten van deze update en willen we u natuurlijk niet onthouden. Zo stelde Donald Trump zijn kandidaat-opvolger van Janet Yellen voor als hoofd van de Federal Reserve (Fed). Met Jerome Powell kiest Trump voor meer van hetzelfde: een voorstander van een soepel monetair beleid, pro graduele rentestijgingen, geen bruuske afbouw van de balans maar vooral iemand die dikwijls het centrum opzoekt en streeft naar consensus.

Belangrijkste verschil met Yellen: Powell is voorstander om een gedeelte van de huidige financiële regulering terug te draaien. Trump breekt dus met zijn voorgangers door de huidige voorzitter van de Fed niet te herbenoemen, maar dat mag geen verrassing wezen.

Overigens liet Yellen deze maand de beleidsrentes ongewijzigd en sprak ze zich heel positief uit over de evolutie van de Amerikaanse economie. De markten gaan nog steeds uit van één bijkomende renteverhoging in december. Voor volgend jaar plant de Federal Reserve ook nog steeds drie renteverhogingen.

Vertekende Amerikaanse cijfers

In oktober drukten de orkanen Harvey en Irma duidelijk hun stempel op de macro-economische cijfers. Zo verdwenen er volgens het in september 33.000 jobs en kwamen er in oktober terug 261.000 bij. Heel wat Amerikanen konden echter tijdens de orkanen niet gaan werken, wat de forse daling verklaart.

Ook de maandelijkse berekening van de loonkosten schoot omhoog in september; te verklaren door de vele overuren die moesten gemaakt worden door de hulpdiensten en medewerkers bij de verschillende nutsbedrijven. Dit duwde (mede met duurdere prijzen aan de pomp) ook de algemene inflatie omhoog van 1,9% naar 2,2%. Belangrijk dus om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen als we de komende maanden naar de Amerikaanse macro-cijfers kijken.

Bank of England verhoogt de rente voor de eerste keer in 10 jaar

Zoals vorige maand al vermeld in het communiqué na de vergadering van de Bank of England (BoE), verhoogden de leden de beleidsrente met 0,25% naar 0,50%. Met een inflatie van 3% deze maand konden de beleidsmakers niet langer aan de zijkant blijven staan. Wie echter dacht dat nu ook Groot-Brittannië vertrokken is voor een reeks verhogingen zoals in de States, dreigt bedrogen uit te komen.

Mark Carney zette in zijn speech de puntjes op de i. Eventuele toekomstige renteverhogingen zullen afhangen van de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen. Bovendien herhaalde hij tijdens zijn uiteenzetting meermaals dat de omstandigheden waarmee de Bank of England moet rekening houden ‘niet normaal’ en ‘uitzonderlijk’ zijn. De Brexit zorgt volgens Carney momenteel voor een ernstige ‘onderperformantie’ van de economie. Volgens de laatste meting zal deze dit jaar nog slechts 1,5% groeien. Begin dit jaar werd nog een groei van 2,2% voorspeld.

Theresa May heeft nog maar enkele weken tijd om met een nieuw voorstel te komen voor het bedrag dat de Britten moeten betalen voor hun exit. Pas dan kunnen de echte onderhandelingen beginnen.

China’s moeilijke transitie

Het vijfjaarlijkse congres van de communistische partij zit erop. Het is niet allemaal rozegeur en maneschijn voor de Chinese economie. De groei in het derde kwartaal kwam dan wel uit op 6,8% en de gouverneur van de People’s Bank of China verkondigde dat deze groei zelfs nog kan aanzwengelen tot 7% dit jaar.

Maar deze mooie cijfers komen ten koste van een torenhoge schuldenberg. President Xi wil overgaan tot een meer duurzame economie en wil maatregelen nemen om de ongebreidelde kredietverlening te beperken. Deze boodschap kwam de afgelopen dagen hard aan op de Chinese kapitaalmarkten. Zo steeg de Chinese 10-jaarsrente meer dan 20 basispunten naar 3,90% en moest de Chinese centrale bank ingrijpen door een recordbedrag aan liquiditeiten ter beschikking te stellen. Samen zo’n 151 miljard dollar.

President Xi sprak verder over een ‘nieuw tijdperk’ voor de Chinese economie en stelde een plan voor dat van China een globale leider moet maken tegen 2050. Deze weg naar de top zal alleszins met de nodige groeipijnen en westerse tegenstand gepaard gaan.

Conclusies voor uw beleggingen

  • Veilige, vastrentende beleggingen leveren wellicht nog geruime tijd een laag rendement op.
  • Wil u een hoger rendement, dan moet u bereid zijn een gedeelte van uw portefeuille dynamisch te beleggen in overeenstemming met uw beleggersprofiel en uw persoonlijke doelstellingen.
  • Vermogensopbouw vergt een langetermijnopbouw met een volgehouden beleggingsdiscipline waarbij u maximaal vasthoudt aan de gekozen strategie. Daarbij dient u te beseffen dat dynamische beleggingen altijd een volatiel verloop kennen.
  • Spreiding staat hierbij altijd voorop, zowel qua looptijden, activaklassen als beheerders.

woensdag 8 november 2017