test

Macro-economische update: Stilte na de storm

Januari 2019. Beleggers keerden terug van de feesttafel met de nodige rationaliteit.

Gesteund door verzoenende taal in het Amerikaans - Chinees handelsconflict en door de eerste bedrijfsresultaten. Die laatste breken misschien wel geen potten, maar waren zeker niet zo dramatisch als sommige analisten hadden voorspeld. Het was voldoende voor de aandelenbeurzen om een remonte in te zetten en zo bijna alle indices in de groene cijfers te zetten.

Toch blijft er - zeker in Europa - sprake van een verhoogde recessievrees. Vooral Duitsland, sterkhouder van de Europese economie, stelde cijfermatig teleur de afgelopen maanden. Dit maakte dat de Europese rentes veel minder opveerden na de paniekaanval van vorige maand. Meer zelfs, de Duitse 10-jaars Bund sluit de maand lager af dan eind december: onder de 0,20%. Ook de Belgische langetermijnrente volgde (in uitgesteld relais) deze tendens en sloot de maand af onder de 65 basispunten.    

 

Duitse recessievrees

De Duitse industriële productie kreeg opnieuw rake klappen. Na een eerste teleurstelling in oktober (-0,8% maand op maand) volgde een nieuwe misser van -1,9% maand op maand. Op jaarbasis bedraagt de terugval -4,7%, de grootste daling sinds 2009.

 

Een dalende vraag ligt mee de basis van de slechte cijfers.

 

De daling is niet enkel toe te schrijven aan problemen in de auto-industrie (Duitse wagens moesten immers worden aangepast aan nieuwe en strengere CO2-emissienormen. Een proces dat duidelijk met horten en stoten verliep).

De daling deed zich ook voor in alle industriële producten van kapitaalgoederen (-1,8%), over intermediaire goederen (-1%) tot consumentengoederen (-4,1%). Een dalende vraag ligt dus aan de basis van de slechte cijfers. De kansen op een (technische) recessie zijn hiermee toegenomen. Het is dan ook uitkijken naar de handelsdata (exportcijfers) de komende maanden.

De meeste analisten zien voorlopig een mogelijk heel lichte recessie (twee beperkte groeidalingen op kwartaalbasis) als worst-case scenario. De orderboeken van Duitse bedrijven blijven echter goed gevuld en de Duitse CFO’s blijven zich sterk maken om dicht tegen productietargets te zullen blijven eind 2019.

Toch is de daling in de Duitse industriële productie een belangrijk teken aan de wand. De kans dat de economische groei in het vierde kwartaal van 2018 (het finaal cijfer wordt pas begin maart 2019 bekendgemaakt) in Duitsland én in Europa effectief zal tegenvallen is bijzonder groot.

ECB blijft afwachtend

De Europese Centrale Bank (ECB) zal dan ook hoogstwaarschijnlijk de groeivooruitzichten voor 2019 neerwaarts moeten bijstellen. Momenteel gaat de ECB nog uit van een groei van 1,9%. Voorzitter Mario Draghi verwoorde het in de gekende ECB codetaal: “the risks have moved to the downside”.

Overigens viel er verder geen groot nieuws te rapen op de vergadering van de ECB van januari. De rentes blijven voorlopig onveranderd en er is nog steeds geen beslissing genomen over het al dan niet heropstarten van nieuwe “targeted long term refinancing operations”, afgekort TLTRO’s, hoewel er wel over gediscussieerd werd.

Voorlopig dus nog geen nieuwe mogelijkheid voor de banken om bij de ECB vers geld op beperkte termijn op te halen tegen aantrekkelijke voorwaarden. De idee om een reeks nieuwe TLTRO’s te lanceren, speelt al een tijdje bij economisten. De TLTRO’s zouden ervoor zorgen dat het monetaire beleid toch nog voldoende soepel blijft wanneer de ECB de rente begint te verhogen.

Het is alleszins geen makkelijke periode voor de ECB. Heel wat onzekere factoren spelen en het zal minstens tot juni duren vooraleer het stof wat gaat liggen en we dus meer actie mogen verwachten van Draghi en zijn team.

TLTRO’s zouden ervoor zorgen dat het monetaire beleid voldoende soepel blijft wanneer de ECB de rente verhoogt.

 

Shutdown niet zonder gevolgen

Ook de leden van de Federal Reserve (Fed) staan de komende maanden voor moeilijke beslissingen. Over de economische gevolgen van de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid is het meer dan ooit koffiedik kijken.  

In eerste instantie ging de markt ervanuit dat de impact tijdelijk en beperkt zou zijn. Ondertussen stellen de analisten hun groeiverwachtingen voor de VS in het eerste kwartaal neerwaarts bij. Een ruwe schatting toont aan dat de shutdown de Amerikaanse economie USD 6mia kostte.

Naast de moeilijk in te schatten gevolgen voor de economie, is er een statistisch probleem. Veel Amerikaanse data worden immers niet meer gepubliceerd omdat de betrokken diensten gesloten waren. Zelfs met de tijdelijke heropening blijven de data nog verschillende maanden moeilijk te interpreteren. Zo is de kans groot dat de payrolls van begin volgende maand een forse duik nemen:

  • Hoeveel daarvan is een tijdelijk gevolg van de shutdown?
  • Wordt dat later ingehaald?
  • Hoe reageren sectoren die toeleveren aan de overheid?

Ondertussen heeft de Fed al gereageerd, ze heeft een nieuwe bocht gemaakt. Ze zetten zich voorlopig aan de zijlijn en, indien alles goed komt, zullen ze misschien pas later dit jaar terug op de radar komen. Er is echter geen sprake meer van twee rentestijgingen dit jaar. In een minder gunstig scenario kunnen ze zelfs overgaan tot een renteverlaging. Geduld is dus het nieuwe codewoord van Powell.

Brexit of Brextinct?

De Brexit-onderhandelingen zitten alweer muurvast. Nog negen weken resten er om een uitweg te vinden. Een harde, een zachte, een ‘no-deal’ Brexit, nieuwe verkiezingen, een nieuw referendum of gewoonweg geen Brexit. Alles blijft mogelijk. Premier May houdt ondertussen voet bij stuk en ziet slechts twee mogelijkheden: of het parlement gaat akkoord met haar voorstel (of iets wat erop lijkt) of het VK verlaat de EU zonder akkoord.

 

Aftrap resultatenseizoen

Het resultatenseizoen komt stilaan op gang. Traditiegetrouw beten enkele grote Amerikaanse banken de spits af. Met een omzetgroei van 2% en een winstgroei van rond de 16% kwamen ze eerder licht onder de verwachtingen uit.

Tot voor enkele weken werd voor het vierde kwartaal nog een vrij stevige omzet- en winstgroei verwacht.  Voor Europa zagen analisten een winstgroei van meer dan 10%, terwijl voor de VS rond de 20% winstgroei tegenover een jaar eerder in de verwachtingen zat.

Deze verwachtingen zijn intussen neerwaarts herzien, zeker voor Europa. Analisten verrekenen de zwakkere economische data en lagere groeivooruitzichten, waardoor de lat nu een stuk lager ligt. Voor Europa wordt nu nog amper 3 à 5% winstgroei verwacht, waarvan het gros van de energiesector en nutsbedrijven komt.

In de VS zijn de neerwaartse herzieningen iets beperkter. De Amerikaanse bedrijven profiteren immers nog steeds van de belastingkorting van president Trump, maar hebben ook een sterkere binnenlandse economische groei en voelen (voorlopig?) minder de gevolgen van de handelsoorlog. De Amerikaanse ‘lat’ ligt nu op 13% voor de S&P 500.

De verwachtingen zijn neerwaarts herzien, zeker voor Europa.

Chinese groei roomt af

Zoals steeds is China er snel bij om de groeicijfers van het afgelopen jaar te publiceren. Voor 2018 zou de totale jaargroei uitkomen op 6,6%. Het vierde kwartaal werd gekenmerkt door een groei van 6,4% op jaarbasis. Een mooi cijfer, maar wel de laagste groei sinds 1990.

 

De hoge schuldgraad en het handelsconflict met de VS koelen Chinese economie af.

 

De Chinese economie toont dus tekenen van afkoeling. Vooral de combinatie van een hoge schuldgraad, waar de Chinese overheid vat op tracht te krijgen, met het lopende handelsconflict met de Verenigde Staten, remmen de groei af.  

Om vertraging tegen te gaan, heeft Beijing een aantal maatregelen aangekondigd, waaronder het verlagen van de reserveringsverplichting van banken, belastingverlagingen zowel particulier als voor bedrijven en het gekende Chinese succesrecept: infrastructuurwerken.

 

Chinese groei jaar-op-jaar

Chinese groei jaar-op-jaar

 

 

Conclusies voor uw beleggingen
  • Veilige, vastrentende beleggingen leveren wellicht nog geruime tijd een laag rendement op.
  • Wil u een hoger rendement, dan moet u bereid zijn een gedeelte van uw portefeuille dynamisch te beleggen in overeenstemming met uw beleggersprofiel en uw persoonlijke doelstellingen.
  • Vermogensopbouw vergt een langetermijnvisie met een volgehouden beleggingsdiscipline waarbij u maximaal vasthoudt aan de gekozen strategie. Hou er echter rekening mee dat dynamische beleggingen altijd een volatiel verloop kennen.
  • Spreiding staat voorop, zowel qua looptijden, activaklassen als beheerders.
  • We bespreken dit graag met u op basis van uw persoonlijk financieel traject. U bent van harte welkom ‎voor een gesprek.

vrijdag 1 februari 2019