test

Macro-economische update: beurzen zetten stap terug

Februari 2018. Onze woorden waren vorige maand nog niet koud of de langverwachte correctie zette zich in. Er kwam een einde aan één van de langste beursrally’s ooit zonder noemenswaardige terugval.

Het banenrapport begin februari in de Verenigde Staten stak het vuur aan de lont. Toen bleek dat de lonen sterker waren gestegen dan verwacht, wakkerde dit de kans op verdere rentestijgingen aan en dat deed de beurzen dalen.

Aandelenmarkten: volatiliteit maakt een comeback

Investeerders leerden opnieuw de VIX (volatiliteitsindex) kennen. De langverwachte terugkeer van volatiliteit maakte dan ook stevige brokken op de aandelenmarkten. De meeste indices doken 10% lager ten opzichte van hun niveau in januari.

Het positieve macro-economische plaatje houdt stand.

De beurscorrectie was stevig.Toch blijft het positieve macro-economische plaatje standhouden, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Wall Street had echter wel een reputatie hoog te houden. De afgelopen jaren was er immers gretig ingespeeld op de ongekende rust op de aandelenmarkt. Een aantal grotere beurshuizen deed dit door de lancering van verschillende inverse VIX notes. Hoe minder volatiliteit op de markten, hoe meer rendement. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de meeste van deze notes geliquideerd dienden te worden als gevolg van de zware verliezen begin deze maand.

Kijkend naar de jaarevolutie zijn er nog geen potten gebroken op de aandelenmarkten. De Amerikaanse indices stonden eind februari zelfs nog in de groene cijfers. De Aziatische en Emerging Markets hadden het iets harder te verduren, zoals wel vaker bij beurscorrecties.

Rentestijging vertraagd

Heel wat beleggers verkozen om even te gaan schuilen voor de correctie op de beurzen. Bovendien bood de recente rentestijging van januari een interessant moment om in te stappen in vergelijking met eind december vorig jaar. Dit temperde de rentestijging hier in Europa.

Zowel de Duitse als de Belgische tienjaarsrente zakten vier basispunten. De Belgische langetermijnrente blijft dus flirten met de 1%, maar weigert om overtuigend boven dit niveau door te breken.

In de Verenigde Staten creërde de hoger-dan-verwachte stijging van de lonen wel extra inflatieverwachtingen en schoot de tienjaarsrente fors hoger richting de 3%.

Het finale inflatiecijfer voor januari in de eurozone viel terug van 1,4% naar 1,3%.

De Europese rentes volgen de stijging in de VS dus voorlopig nog op een afstand. Vooral de blijvend lage inflatie speelt hierin een belangrijke rol. Het finale inflatiecijfer voor januari in de eurozone viel terug van 1,4% naar 1,3%.

ECB op schema

Zoals vorige maand aangekondigd lijkt de Europese Centrale Bank stilaan van koers te veranderen. Dankzij de sterke economische prestaties lijkt de ECB toch van plan om het lopende aankoopprogramma in september 2018 stop te zetten. Ondanks een inflatie die onder de verwachtingen blijft.

ECB lijkt van plan het aankoopprogramma stop te zetten in september 2018.

Op de ECB-vergadering schrapten ze dan ook een belangrijke zin uit het perscommuniqué: de belofte om het aankoopprogramma te verhogen, mocht dit nodig zijn. In deze optiek wordt een eerste renteverhoging midden 2019 plausibel. Er is dus licht aan het einde van de tunnel.

Powell in

Jerome Powell gaf zijn eerste publieke optreden. Hij legde verantwoording af over het gevoerde beleid van de Fed voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden. De vraag- en antwoordsessie achteraf kon de markten wel boeien.

Jerome Powells eerste publieke optreden ging niet onopgemerkt voorbij.

Powell liet zich immers dermate positief uit over de Amerikaanse economie dat meer en meer analisten uitgaan van maar liefst vier rentestijgingen dit jaar in plaats van drie zoals eerder aangekondigd. Powell stak zijn nek uit door zijn persoonlijke visie te geven, iets wat zijn voorgangster Yellen nooit expliciet deed.


Cohn out

Als voorstander van vrijhandel kon Gary Cohn (ex Goldman Sachs) niet anders dan ontslag nemen na de aangekondigde invoerheffingen op staal en aluminium. Een belangrijk tegengewicht in een anders zeer nationalistisch getinte regering verdwijnt zo van het toneel.

Vorig jaar was het vooral Cohn die president Trump kon overtuigen om Nafta, het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico, te heronderhandelen in plaats van uit het akkoord te stappen.

Ciao Renzi

De financiële markten liggen er voorlopig nog niet wakker van, maar oud-premier Renzi en zijn democratische partij kregen een serieuze klap in de verkiezingsuitslag. Vooral de eurosceptische Vijfsterrenbeweging en Lega bleken de grote overwinnaars.

Het zuiden van Italië ging volledig overstag voor de partij van voormalig komiek Beppe Grillo. In het Noorden nam Lega het roer over van Forza Italia, de partij van Silvio Berlusconi.

De spread tussen tienjarig Italiaans staatspapier en de tienjarige Bund steeg met een tiental basispunten vlak na de uitslag, maar stabiliseerde opnieuw de dagen nadien.

Financiële markten liggen niet wakker van de verkiezingsuitslag in Italië.

Net zoals in Duitsland zal de regeringsvorming geen makkelijke aangelegenheid worden. Niet nieuw voor Italië: in de 71-jarige geschiedenis van de republiek heeft het land maar liefst 64 regeringen gehad. Het land boert beter zonder regering dan met wordt dikwijls al spottend opgemerkt in Italië .

Ligt Italexit op tafel?

De winnaars van de verkiezingen zijn dan wel eurosceptisch. In de aanloop naar de verkiezingen hebben beide partijen hun harde standpunten ten aanzien van Europa fel afgezwakt. De Vijfsterrenbeweging zag af van een referendum om de euro al dan niet te behouden en Lega kwam terug op de oproep om Italië terug te trekken uit de eenheidsmunt.

De Italianen stemden dan ook vooral tegen de gevestigde orde en minder tegen Europa. Dat is gelijkaardig aan de afgelopen Franse en Nederlandse verkiezingen. Dit verklaart de heel matige marktreactie.

Belangrijk om de evoluties op langere termijn in Italië goed op te blijven volgen.


Een nieuw Brexit-scenario ligt duidelijk niet binnen de verwachtingen. Toch blijft Italië achterop hinken wat economische groei betreft.

Bijkomende hervormingen blijven hard nodig om de potentiële groei te verhogen en het concurrentievermogen te verbeteren. Die structureel hogere groei is ook nodig om de grote schuldenberg te blijven stutten. De kans is echter klein dat een onstabiele regering de broodnodige hervormingen zal doorvoeren. Belangrijk dus om de evoluties op langere termijn in Italië goed op te blijven volgen.

 

Conclusies voor uw beleggingen

  • Veilige, vastrentende beleggingen leveren wellicht nog geruime tijd een laag rendement op.
  • Wilt u een hoger rendement, dan moet u bereid zijn een gedeelte van uw portefeuille dynamisch te beleggen in overeenstemming met uw beleggersprofiel en uw persoonlijke doelstellingen.
  • Vermogensopbouw vraagt een langetermijnsvisie met een volgehouden beleggingsdiscipline waarbij u maximaal vasthoudt aan de gekozen strategie. Daarbij dient u te beseffen dat dynamische beleggingen altijd een volatiel verloop kennen.
  • Spreiding staat hierbij altijd voorop, zowel qua looptijden, activaklassen als beheerders.


Wij bespreken dit graag met u op basis van uw persoonlijk financieel traject. U bent van harte welkom voor een gesprek.

U vindt dit artikel interessant? Volg Bank J.Van Breda & Cº via LinkedIn of Facebook en mis geen enkel advies!

maandag 12 maart 2018