test

Macro-economische update: Markten donderen het jaar uit

December 2018. Dit jaar geen eindejaarsrally in december. Integendeel, beleggers moesten zich vasthouden voor een stevige rit naar beneden.

Voor de Amerikaanse beurzen was december 2018 de slechtste decembermaand sinds de Grote Depressie van de jaren ’30. Eén grote schuldige aanduiden is onbegonnen werk. Het zijn immers dezelfde problemen die al maanden spelen die nu opeens beleggers de stuipen op het lijf jagen: een no-deal Brexit, Trump’s open vizier richting China, een groeivertraging en toenemende spanningen in Europa met daarenboven belangrijke Europese verkiezingen in het vooruitzicht,…

Kritiek op Powell houdt aan

We zagen we een veel grotere nervositeit op de markten na de rentebeslissing van de Federal Reserve (Fed) deze maand. De doorgevoerde rentestijging van 25 basispunten (naar de vork 2,25% - 2,50%) was geen verrassing. Deze was al geruime tijd ingeprijsd en de markten hadden er zich reeds bij neergelegd. Wel was het uitkijken naar het rentepad voor de komende jaren, de ‘dot plot’. Fed-voorzitter Powell bezorgde de markten een dubbele klap:

  • Enerzijds daalde het aantal verwachte rentestijgingen voor 2019 van drie naar twee. Hiermee gaf hij dus impliciet het signaal dat een economische vertraging zich stilaan manifesteert.
  • Anderzijds hadden de markten gehoopt op maximaal één rentestijging volgend jaar. Het feestje van een soepelder monetair beleid had voor hen nog wat langer mogen duren.

Een dubbele teleurstelling dus… Daarbij gooide Trump nog wat olie op het vuur: “I'm not even a little bit happy with my selection of Jay Powell” en het spel zat op de wagen.

Inverse rentecurve

De verlaging van het verwachte rentepad voor 2019 temperde wel de vrees voor een inverse rentecurve op het lange einde van de rentecurve. Vlak voor de Fed-beslissing was de spread tussen de Amerikaanse tienjaarsrente en tweejaarsrente nog amper 11 basispunten (2,64% voor een plaatsing op 2 jaar en 2,75% voor een plaatsing op 10 jaar). Deze liep na de beslissing opnieuw op tot boven de 20 basispunten.

De spread op andere looptijden noteerde deze maand wel negatief: het renteverschil tussen de vijfjaarsrente en zowel de drie- als de tweejaarsrente ging licht onder de nul. Terwijl de Fed dus voor een opwaartse druk zorgt op de korte termijnrentes, zijn middellange termijnbeleggers duidelijk niet overtuigd van zowel toekomstige inflatie als toekomstige groei.

De markten zien inverse rentecurves nog steeds als een goede voorspeller voor een recessie. In de Verenigde Staten kondigde zo’n inverse curve immers de afgelopen 50 jaar steeds correct een recessie aan, met uitzondering van één “valse” melding midden jaren ’60. Het duurt dan meestal nog zeker 12 maanden vooraleer er écht sprake is van een recessie (twee opeenvolgende kwartalen met een negatieve groei).

Belgisch - Duitse spread neemt toe

Ook in Europa keerden velen opnieuw naar de veilige havens. De Duitse tienjaarsrente sloot 2018 af op haar dieptepunt van het jaar: 0,24%. Meer dan een half procentpunt lager dan februari.

Opvallend is de evolutie van de Belgische tienjaarsrente. Deze bleef deze maand min of meer stabiel op 0,78%. De spread tussen de Belgische en Duitse langetermijnrente loopt dus op. Begin 2018 was dit verschil nog zo’n 20 basispunten maar ondertussen al meer dan 50 basispunten.

Investeerders kijken blijkbaar toch met argusogen naar de val van de federale regering en de mogelijk moeilijke coalitiegesprekken in mei volgend jaar. Al zijn we natuurlijk nog ver weg van de spreads van 2011-2012 die toen boven de 200 basispunten zaten.

Goud maakt een remonte

Een ander teken aan de wand is de evolutie van de goudprijs. Zowel in dollartermen als eurotermen maakt goud een mooie remonte de afgelopen maanden. De goudprijs steeg met zo’n 10% sinds dit najaar.

Beleggers lijken goud opnieuw wat te smaken in deze volatiele aandelenmarkten. Dit is ook niet zo verwonderlijk. De “S&P-to-Gold ratio”, die weergeeft hoeveel ‘ounces’ goud men moet neertellen om een mandje van S&P 500 aandelen te kopen, staat relatief hoog met een niveau van rond de twee. Voldoende hoog om een aantal beleggers uit duurder gewaardeerde Amerikaanse aandelen richting ondergewaardeerd goud te sturen.  

 

ECB stopt met opkopen

De boodschap van de ECB bleef deze maand grotendeels dezelfde: de weg naar normalisatie is nog lang en zal langzaam verlopen. De groeiverwachtingen werden neerwaarts bijgesteld, zo’n tien basispunten lager. En het zal eerder 2021 zijn, niet 2020, vooraleer de inflatiedoelstelling bereikt wordt.

Ondanks de toegenomen voorzichtigheid stopte het Quantitative Easing (QE) programma eind 2018. In totaal werd er voor zo’n € 2.600 miljard obligaties opgekocht.

Wanneer de ECB toekomt aan het afbouwen van de balans, zoals momenteel in de Verenigde Staten, is nog zeer onzeker. De kracht van het Europese economische herstel lijkt af te nemen en afbouwen tijdens een eventuele recessie zal niet evident zijn.

Duits vertrouwen ebt verder weg

Dat we over het hoogtepunt van het economisch herstel lijken, blijkt ook uit de Duitse IFO index. Deze index meet het Duitse ondernemersvertrouwen en wordt beschouwd als een belangrijke voorspellende indicator voor de Europese groei. December printte alvast het slechtste cijfer van de afgelopen twee jaar (101).

Naast de eerder aangehaalde geopolitieke problemen, ligt de Duitse ondernemer natuurlijk ook wakker van een specifieke en nog steeds tikkende tijdbom: de dreiging van Amerikaanse tarieven op Duitse auto’s.

Ondanks deze vierde daling op rij wijst het IFO-cijfer nog niet op een nakende recessie. Hopelijk smelten in 2019 de handelsspanningen tussen de EU en de VS weg zodat de Duitse ondernemers opnieuwmeer moed krijgen.

Gele hesjes brengen Macron op de knieën

Frans president Macron is in 2019 van plan om €10 miljard meer uit te geven dan het huidige begrotingsakkoord voorschrijft. Met dat bedrag wil Macron een verhoging van de minimumlonen, belastingen op overuren en eindejaarspremies schrappen, alsook de geplande belastingverhoging op brandstoffen achterwege houden. Hij hoopt daarmee de protestacties van de ‘gilet jaunes’ in de kiem te smoren.

Bijkomend gevolg is dat het begrotingstekort voor 2019 dreigt op te lopen tot 3,5%. De Frans - Duitse tienjaars spread steeg deze maand dan ook tot 48 basispunten, het hoogste niveau sinds de presidentiële verkiezingen van vorig jaar.

Op weg naar 2019

We sluiten het jaar dus af met een anti-climax. Januari 2018 bracht ons een goede beurstart, rentes die normaliseerden en economische vooruitzichten die een matige (EU) tot mooie (US) groei voorspelden. Misschien waren de verwachtingen net iets te hooggespannen. Beleggers lijken zich meer dan ooit bewust van het feit dat deze economische heropleving één van de langstlopende is uit de financiële geschiedenis. De risico’s van januari zijn nog steeds de risico’s van vandaag, maar het algemeen sentiment is duidelijk in verval. De eerste maanden van 2019 zullen cruciaal zijn om de richting te bepalen. Laten we hopen dat een ‘elegante’ Brexit, een open dialoog in de komende wereldwijde handelsgesprekken en begrotingen die de schuldenberg temperen, alsnog op het lijstje van goede voornemens van politici staan.

Alvast een gezond en succesvol 2019 gewenst!

Conclusies voor uw beleggingen
  • Veilige, vastrentende beleggingen leveren wellicht nog geruime tijd een laag rendement op.
  • Wil u een hoger rendement, dan moet u bereid zijn een gedeelte van uw portefeuille dynamisch te beleggen in overeenstemming met uw beleggersprofiel en uw persoonlijke doelstellingen.
  • Vermogensopbouw vergt een langetermijnvisie met een volgehouden beleggingsdiscipline waarbij u maximaal vasthoudt aan de gekozen strategie. Hou er echter rekening mee dat dynamische beleggingen altijd een volatiel verloop kennen.
  • Spreiding staat voorop, zowel qua looptijden, activaklassen als beheerders.
  • We bespreken dit graag met u op basis van uw persoonlijk financieel traject. U bent van harte welkom ‎voor een gesprek.

donderdag 3 januari 2019