test

Macro-economische update: Markten bollen uit

December 2017. Ook in de laatste maand van het jaar hield de algemene positieve tendens van 2017 stand.

Ondanks de verhoogde groeiverwachtingen voor de Europese economie, vertoonden de meeste Europese beursindices enige aarzeling. De Amerikaanse beurzen daarentegen bleven op volle kracht vooruitgaan en sloten het jaar niet ver van hun recordniveau’s af. In dollartermen welteverstaan, het plaatje ziet er anders uit als we omrekenen naar euro’s. In dat geval haalt een verzwakte dollar het rendement onderuit.

 

Rentemarkt neemt de vlucht vooruit

Opvallend was de evolutie op de rentemarkten in december. Ondanks de twijfels op de Europese beurzen gingen de rentes wel over de hele curve opvallend hoger. Te vroeg om te spreken van een echte normalisatie, maar toch ging de stijging in tegen de uitspraken van Draghi die hij deed tijdens de vergadering van de Europese Centrale Bank eerder op de maand. De inflatievooruitzichten van de ECB werden immers opnieuw getemperd op middellange termijn.

Het lijkt er dus op dat de rentemarkten de groeiversnelling in Europa beginnen in te prijzen. Al mogen we natuurlijk niet vergeten dat de laatste maand van het jaar gepaard gaat met zeer lage volumes, wat zorgt voor relatief grote prijsbewegingen. We kunnen dus best nog een paar maanden afwachten alvorens te spreken over een echte normalisatie van de rentecurve.

Grondstoffen zijn terug van weggeweest

Ze liepen het afgelopen jaar misschien wat minder in de kijker, met al het geweld van de centrale bankiers, maar ook grondstoffen kenden een jaar van aanzienlijke prijsstijgingen. Wereldwijde economische groei in combinatie met een vrij agressieve afbouw van de bestaande overcapaciteit in verschillende sectoren, duwden de prijzen fors hoger. De prijs van een vat Brent-olie steeg in 2017 van 57 dollar naar bijna 67 dollar. Ook de goudprijs deed het goed, met een stijging in dollartermen van meer dan 13%.

Uitschieter het afgelopen jaar was echter Palladium. Reden hiervoor is de sterk toegenomen vraag vanuit de automobielsector. Palladium wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van onderdelen die de uitstoot van schadelijke stoffen in benzinewagens beperkt. De prijsstijging van meer dan 50% is dus gerelateerd aan de toenemende vraag naar benzinewagens en hybrides, nu de vraag naar dieselwagens afneemt. Platinum, dat dan weer gebruikt wordt voor dieselwagens, steeg dit jaar amper in prijs. Of de stijging van Palladium ook duurzaam is, valt nog af te wachten. Indien elektrische wagens verder doorbreken zou dit immers voornamelijk grondstoffen zoals lithium en cobalt ten goede komen.

Gekeerde trend voor de dollar

De euro sloot het jaar af boven de 1,20 EUR/USD en bevestigde daarmee duidelijk de gekeerde trend voor het muntpaar. De Federal Reserve (Fed) mag dan wel het voortouw nemen in de verstrakking van het monetair beleid (via renteverhogingen en de afbouw van zijn balans), de muntmarkt begon het afgelopen jaar al in te prijzen dat de andere centrale banken langzaam maar zeker zullen volgen.

Gesteund door een groei van de Europese economie, die sterker was dan verwacht, geniet de euro vandaag volop van een positief momentum dat moeilijk te doorbreken lijkt. Een eventuele aanwakkering van de inflatie in de Verenigde Staten of politieke verrassingen in de eurozone zouden roet in het eten kunnen gooien. De evoluties op de Amerikaanse arbeidsmarkt worden daarom van kortbij opgevolgd, met in het bijzonder hoe de loongroei de inflatie zou aanwakkeren.

Draghi: optimist en realist

Geen verrassingen in de boodschap van de verschillende centrale bankiers. Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), was uitermate optimistisch voor de Europese economie en sprak niet langer over herstel, maar over expansie. De groeivooruitzichten werden dan ook flink opgeschroefd: 2,4% groei voor dit jaar en 2,3% voor 2018 (versus amper 1,8% eerder voorspeld).

Toch probeerde Draghi de markten ook wat te temperen. Voor de inflatie, wordt slechts een niveau van 1,7% verwacht tegen 2020. Ruim onder de ECB-doelstelling dus. Geen reden om het roer sneller om te slaan voor Draghi en qua ECB-beleid zal er dus de komende periode weinig veranderen.

Yellen speecht voor de laatste keer

Janet Yellen gaf voor de laatste keer tekst en uitleg over de genomen beslissingen van de Federal Reserve. Ze zit in januari nog wel aan de kop van de tafel, maar de persconferenties worden slechts driemaandelijks gehouden. In februari eindigt haar mandaat en start Powell als Fed Chair. Yellen eindigde alleszins in schoonheid: ze verhoogde de beleidsrentes met 0,25% tot de vork 1,25% - 1,50%. Deze beweging hadden de markten al volledig ingecalculeerd.

Niet geheel onverwacht was ze ook optimistisch over de verdere evolutie van de Amerikaanse economie. De Fed stelde de groeiverwachtingen dan ook opwaarts bij (van 2,1% naar 2,5% in 2018). Voor 2018 staan er nog drie rentestijgingen op de planning.

Tot slot vertoonde Yellen ook de nodige ‘politieke gratie’ en stelde dat de geplande belastinghervorming zeker op korte termijn positief zal bijdragen tot een hoger groeipad voor de economie. Ze hield zich echter wel op de vlakte of de hervormingen ook de groei op lange termijn zullen opkrikken.

Bank of England opnieuw op de rem

Na de rentestijging in november kondigde de voorzitter van Bank of England (BoE), Mark Carney, aan dat er de komende jaren ‘slechts een beperkt aantal rentestijgingen’ op de planning staan. De BoE lijkt zich dus niet langer druk te maken over de hoge inflatie (3,1% jaar-op-jaar). Volgens hun voorspellingen zou deze opnieuw moeten dalen dankzij de rentestap van vorige maand en de verwachte zwakkere economische groei in 2018.

Verder keek voorzitter Mark Carney wat positiever naar de evoluties in de Brexit-gesprekken. De kans op een “cliff-edge Brexit” lijkt ondertussen ferm geslonken te zijn. Dit zou de onzekerheid onder de Britse bedrijven en huishoudens weer iets moeten doen afnemen. Ook volgens EU Commissievoorzitter Junker was er voldoende vooruitgang in de gesprekken om over te gaan naar de tweede fase: de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelaties. Opvallend is dat er nooit al te diep wordt ingegaan op wat deze vooruitgang nu net inhoudt. Enerzijds lijkt dit bewust, om de groeiende politieke tegenstand tegenover Theresa May niet verder aan te wakkeren. Anderzijds lijken er zelfs geen tastbare akkoorden te zijn. Enkel beslissingen om later tot een consensus te komen. Zouden dit de kiemen van een ‘zachte Brexit’ kunnen zijn?

Conclusies voor uw beleggingen

  • Veilige, vastrentende beleggingen leveren wellicht nog geruime tijd een laag rendement op.
  • Wil u een hoger rendement, dan moet u bereid zijn een gedeelte van uw portefeuille dynamisch te beleggen in overeenstemming met uw beleggersprofiel en uw persoonlijke doelstellingen.
  • Vermogensopbouw vergt een langetermijnopbouw met een volgehouden beleggingsdiscipline waarbij u maximaal vasthoudt aan de gekozen strategie. Daarbij dient u te beseffen dat dynamische beleggingen altijd een volatiel verloop kennen.
  • Spreiding staat hierbij altijd voorop, zowel qua looptijden, activaklassen als beheerders.

Wij bespreken dit graag met u op basis van uw persoonlijk financieel traject. U bent van harte welkom voor een gesprek.

dinsdag 9 januari 2018