test

Macro-economische update: Goede bedrijfsresultaten en historisch Koreaans moment

April 2018. Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China verdween naar de achtergrond: concrete acties bleven uit en de Koreaanse presidenten willen onderhandelen over vrede en volledige denuclearisering.

De markten reageerden opgelucht. Dat leidde tot hogere aandelenkoersen en rentes. In de VS werden de beurzen ook omhoog gestuwd door de goede bedrijfsresultaten. Tot dusver rapporteerde iets meer dan de helft van de S&P 500 bedrijven hun kwartaalresultaten. Daaruit bleek dat 79% het beter deed dan de verwachting van de analysten.

Doet-ie het of doet-ie het niet? Dat vragen Europese leiders zich nog steeds af. Zal Donald Trump een importheffing opleggen voor Europees staal en aluminium of niet? De beslissing werd met een maand uitgesteld. 

Amerikaanse rente door 3%-grens

Voor het eerst sinds begin 2014 is de 10-jaarsrente op Amerikaans staatspapier door de kaap van 3% gebroken. Het is een belangrijke psychologische grens waarbij investeerders hun beleggingen gaan evalueren. De rente loopt op door onder meer de belastingverlagingen van president Trump. Hierdoor zal het begrotingstekort toenemen waardoor de overheid meer moet gaan lenen. Een andere factor die voor opwaartse druk zorgt, is de verwachting dat de Federal Reserve (Fed) de kortetermijnrente dit jaar nog twee- à driemaal zal verhogen.

Eurodollar verliest terrein

De langlopende rente is voorts een afspiegeling van het vertrouwen dat beleggers hebben in de Amerikaanse economie. Hoe meer groei en inflatie zij verwachten, hoe hoger de rente. Door het toegenomen verschil tussen de inflatieontwikkeling in de VS en de EU, en het daaraan gekoppelde monetair beleid, verloor de eurodollar afgelopen maand wat terrein. Op dit moment noteert eurodollar rond 1,20.

Het waren verrassend genoeg vooral de Europese indices die profiteerden van het betere sentiment op de markten. De afgenomen kans op een totale handelsoorlog zat daar voor veel tussen, die zou de open economie van Europa hard kunnen treffen. In navolging van de Amerikaanse rentes kropen ook de Belgische- en Duitse 10-jaarsrente omhoog met 15 à 20 basispunten.

Europese economie van 6de naar 5de versnelling

De inkoopmanagersindices in de eurozone toonden na drie maanden van scherpe dalingen eindelijk tekenen van stabilisatie. Het samengestelde cijfer voor de gehele eurozone bleef onveranderd op 55,2, terwijl de markt op een verdere daling naar 54,8 had gerekend.

In vergelijking met afgelopen winter is de economische groei duidelijk naar een lagere versnelling gegaan, maar het lijkt een stap van zesde naar vijfde versnelling te zijn.

Een PMI-cijfer van 55,2 komt nog steeds overeen met een economische groei van ongeveer 0,5% per kwartaal. Wat ook bleek uit een eerste raming van de economische groei in het 1ste kwartaal die afklokte op 0,4% op kwartaalbasis, tegenover 0,7% het voorgaande kwartaal.

 

Na kwartalen van hoger dan verwachte groei, wijst de info sinds begin maart op een matiging.

De groeivertraging werd ook bevestigd door de Europese Centrale Bank (ECB) in haar toelichting van het rentebesluit. ‘Na verscheidene kwartalen van hoger dan verwachte groei, wijst de informatie sinds begin maart op een matiging.’

De ECB blijft relatief optimistisch over de economische vooruitzichten en verwacht dat de groei solide blijft en een brede basis behoudt.

Over de afbouw van de stimulus liet Draghi niet in zijn kaarten kijken. Hij herhaalde dat de centrale bank minstens tot en met september voor 30 miljard obligaties blijft aankopen en dat ze de rente pas geruime tijd na de stopzetting van de obligatieaankopen zal verhogen. De meeste economen verwachten nog steeds dat Frankfurt de obligatieaankopen met drie maanden zal verlengen tot eind december en in het tweede kwartaal van 2019 een eerste keer zal verhogen.

Amerikaanse groei op schema

De Amerikaanse economie groeide in het 1ste kwartaal met een geannualiseerde 2,3%. Dat is een vertraging ten opzichte van het sterke 4de kwartaal vorig jaar, toen de groei nog 2,9% was. Toch overtreft het cijfer de gemiddelde analistenverwachting van 2% en ligt de doelstelling van Trump om 3% groei te halen nog steeds binnen bereik. De belastingverlagingen en bijna volledige tewerkstelling zullen de consumptie dit jaar verder ondersteunen.

De terugval in de groei ontging uiteraard ook de Fed niet. Voor de beleidsmakers zijn er nog geen potten gebroken. De Fed blijft op schema voor de geplande renteverhogingen, maar geeft nog geen indicatie een versnelling hoger te zullen schakelen. Integendeel, men gaf aan bereid te zijn de inflatie een tijdje boven de 2% te laten lopen. De Fed lijkt dan toch beducht voor ‘de renteverhoging teveel’.

Olieprijs in de lift

De olieprijzen stegen fors door een daling van de olievoorraden in de VS, de geopolitieke spanningen in Syrië en het voornemen van Trump om binnen enkele weken een einde te maken aan de Iran-deal, het atoomakkoord dat zijn voorganger Barack Obama in 2015 sloot met Iran. Dit ondanks pogingen van de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel om de deal overeind te houden.

De prijs van een vat ruwe Brentolie klom naar ruim 74 dollar, het hoogste niveau in bijna vier jaar.

Conclusies voor uw beleggingen

  • Veilige, vastrentende beleggingen leveren wellicht nog geruime tijd een laag rendement op.
  • Wil u een hoger rendement, dan moet u bereid zijn een gedeelte van uw portefeuille dynamisch te beleggen in overeenstemming met uw beleggersprofiel en uw persoonlijke doelstellingen.
  • Vermogensopbouw vergt een langetermijnvisie met een volgehouden beleggingsdiscipline waarbij u maximaal vasthoudt aan de gekozen strategie. Hou er echter rekening mee dat dynamische beleggingen altijd een volatiel verloop kennen.
  • Spreiding staat voorop, zowel qua looptijden, activaklassen als beheerders.


Wij bespreken dit graag met u op basis van uw persoonlijk financieel traject. U bent van harte welkom voor een gesprek.

 

vrijdag 4 mei 2018