test

Een sollicitatiebrief aan mijn vader

Het familiebedrijf van de ouders overnemen is niet langer vanzelfsprekend. De volgende generatie wil zelf beslissen welke weg ze opgaan. Dat was bij Tim en Gerd Van Poucke niet anders. En toch...
Een pak mensen die boven jou beslissingen nemen, dat zinde me toch niet zo

“Mijn broer zat al in de zaak en ik dacht: voor mij iets totaal anders en dat deed ik ook. Na een jaar als marketingassistent te werken bij Sunparks hield ik het daar voor bekeken. Je ziet heel snel dat een pak mensen boven jou de beslissingen nemen, en dat zinde me toch niet zo (lacht). Het ondernemerschap zit me dus blijkbaar toch in het bloed. Maar gewoon gaan ‘vragen’ om een job bij mijn vader wilde ik niet, daarom stuurde ik hem een sollicitatiebrief."

Ook broer Gerd dacht van kinds af nog niet aan ondernemen: “Als kind waren jij en ik zelfstandig, in de zin dat we veel zelf moesten uitzoeken en organiseren maar aan ondernemen denken deed ik totaal niet. Tijdens de zomer deed ik vakantiewerk bij mijn vader. Dat was toen handig … maar het was pas nadat ik ben afgestudeerd als handelsingenieur dat ik in de zaak ben gestapt."

Na de dood van onze ouders moesten we het Huktra volledig in eigen handen nemen.

"Toen Tim in 2001 solliciteerde, was ik al 6 jaar aan de slag bij Huktra. Drie jaar later sloeg het noodlot toe, in 2004 stortte het sportvliegtuigje van onze vader Roland in Dijon te pletter tegen een heuvelflank. Zowel mijn vader als mijn moeder kwam hierbij om het leven. Het was een immens persoonlijk verdriet maar we stonden ook plots voor een duidelijk keuze: gaan we er samen all the way voor, of niet? Het antwoord was ‘ja’. En ervoor gaan betekende op zijn West-Vlaams: kop in ’t zand en voort ploegen."

Twaalf jaar nadat de dood van hun ouders hen het bedrijf volledig in eigen handen moest doen nemen, houden de twee broers nog steeds van wat ze doen. ‘Ik vind het als ondernemer je plicht om positief te zijn. Zoiets straal je trouwens ook uit naar je werknemers toe."

Gerd en Tim hebben kinderen, dus dringt de logische vraag zich op: zullen zij het bedrijf verder zetten? “Ze mogen kiezen”, zegt Gerd. “We zijn het voorbije jaar wel met die vraag bezig geweest, omdat je als ondernemer uiteraard ook vooruit moet kijken, maar wij gaan hen niets opdringen. Als ze interesse hebben, is dat fijn; zo niet – geen enkel probleem. De kinderen zijn hier natuurlijk af en toe, en dan zitten ze al eens in de kraan en vinden ze dat supercool. Maar dat betekent nog niets." Broer Tim beaamt: "De tijden voor familiebedrijven zijn veranderd. Vroeger rolden mensen daar automatisch in maar de wereld is zoveel groter geworden en daarmee ook de keuzemogelijkheden.”

> Lees het volledige verhaal van Tim en Gerd Van Poucke van Huktra.

 Ann De Craemer (tikgoud.be) schetste 9 portretten van inspirerende ondernemers die we verzamelden in het boek Levenswerk.

 

dinsdag 4 juli 2017