test

Hoe bent u een burn out te snel af?

Hoogleraar en gynaecoloog Hendrik Cammu geeft zijn ultieme tip.

‘Enkele jaren geleden las ik het boek ‘The Health Gap’ van Michael Marmot. Hij is hoogleraar epidemiologie en volksgezondheid aan het University College London. In dat boek toont hij wetenschappelijk aan dat je eigen agenda bepalen het gezondste is dat een mens kan doen. Het geeft je het minst kans op stress en burn out.

‘Bepaal je eigen agenda.’

Aan het begin van je carrière als arts is je eigen agenda bepalen verschrikkelijk moeilijk. Het is één van de grootste valkuilen. Beginnende artsen organiseren hun leven volledig in functie van hun werk. Ook ik heb dat aan den lijve ondervonden.

Als beginnend arts begin je met enkele patiënten, om dan stelselmatig je patiëntenbestand op te bouwen. Je vertoont een soort van grenzeloos gedrag.

Patiënten mogen nog langskomen om tien uur ’s avonds. Ze mogen je de volgende dag om zes uur al uit bed bellen. Beginnende artsen laten dit in het begin toe, net omdat ze weinig werk hebben.

Wordt de workload na een tijd toch groter, dan blijven ze dat systeem aanhouden. Op den duur laten ze de patiënten hun uren en werkdagen bepalen.

Vaak geeft een arts er om deze reden de brui aan. Of ze beginnen te drinken. De cijfers op vlak van alcohol en zelfmoord liggen erg hoog bij artsen.

‘Geef voldoende richtlijnen en grenzen aan je patiënten.’

Het feit dat ze overmanteld worden door patiënten, is zonder twijfel een belangrijke reden. Ze geven onvoldoende richtlijnen en grenzen aan hun patiënten. Ze durven geen ‘neen’ te zeggen. Ze worden op den duur het slachtoffer van hun eigen laksheid.

Bepaal zelf je agenda. Word geen slaaf van je patiënten. Dat vreet zo aan je fierheid en zelfrespect. Je wordt cynisch. Al snel loert dan een burn out om de hoek.’

 

 

Wie is Hendrik Cammu?

  • Hoogleraar en gynaecoloog (AZ van de Vrije Universiteit Brussel)

  • Klinisch onderzoeker

  • Publiceert sinds 1997 medische artikels in De Tijd en EOS

  • Schreef verschillende boeken

  • Zijn missie: medische wetenschap populariseren

Auteur

Barbara Claeys

woensdag 13 november 2019