Het doel van mijn beleggingsplan: extra pensioenkapitaal opbouwen

Het beleggen van een maandelijks bedrag kan op het einde van de rit een wereld van verschil betekenen. Dat weet ook cardioloog Ward Heggermont.

Hij begon enkele jaren geleden met een beleggingsplan. Zijn doel: extra pensioenkapitaal opbouwen naast het wettelijk pensioen om na de loopbaan volop van het leven te kunnen blijven genieten.

Wie is Ward Heggermont?
  • Cardioloog, gespecialiseerd in hartfalen
  • 35 jaar
  • Gehuwd
  • Twee kinderen (7 en 5)
  • Klant sinds 2011
De pensioenkost loopt steeds hoger op. Het besef dat ik zelf grotendeels voor mijn pensioen zal moeten instaan, was de aanzet tot mijn beleggingsplan.

 

Ik ben al jaren klant bij Bank Van Breda. Ik was nog assistent toen ik mijn eerste gesprek met de bank had. Het instappen in een beleggingsplan kwam al vrij snel ter sprake. De eerste aanzet gaf ik zelf.

Ik maakte me toen al zorgen omwille van de onzekerheid omtrent de eerste pensioenpijler of ons wettelijk pensioen. Misschien verrassend omwille van mijn jonge leeftijd maar het pensioendossier is ook bij jongere collega’s een hot item. De pensioenkost loopt steeds hoger op, het besef dat we zelf voor een groot stuk zullen moeten instaan voor ons pensioen wordt steeds groter.

Ik uitte mijn bezorgdheid tijdens een gesprek met mijn account manager Nathalie. Ze wees op het belang van een beleggingsplan bij de opbouw van een aanvullend pensioen. Ik was meteen mee.’

Omdat ik op jonge leeftijd met beleggen begon, heb ik nog flink wat jaren voor de boeg en kan ik een mooi extra pensioenkapitaal opbouwen.

 

Ik heb uiteindelijk geopteerd voor gebalanceerde fondsen die worden aangeboden door de bank. Wat kan ik als rendement verwachten? Wat is het mogelijke risico? Hoe evolueerden deze fondsen de voorbije jaren? Welk maandelijks bedrag ken ik aan welke fondsen toe? Nathalie begeleidde me prima bij de opstart van mijn beleggingsplan. Ik koos voor een bestendige opdracht die jaarlijks wordt geëvalueerd.

Ik spaar zowel privé als in de vennootschap. Beide beleggingsplannen lopen parallel. Sinds de oprichting van mijn vennootschap spaar ik privé een beetje minder dan voordien. In de vennootschap kan ik meer sparen. Mijn spaarcapaciteit bevindt zich nu daar. Ik spaar in functie van mijn persoonlijke strategie. Nathalie houdt hiervoor rekening met het globaal risico binnen mijn portefeuille en licht me in over de verhouding tussen risico en rendement. Binnen de vennootschap beleg ik iets dynamischer. De reden is simpel: Binnen de vennootschap is de liquiditeit groter, de buffer bijgevolg ook.

Omdat ik op jonge leeftijd met beleggen begon, heb ik nog flink wat jaren voor de boeg en kan ik een mooi extra pensioenkapitaal opbouwen. Ik ben dan ook van plan om dit tot aan mijn pensioenleeftijd vol te houden. Afhankelijk van eventuele wisselende inkomsten of andere plannen kan ik het maandelijks bedrag verlagen of verhogen. Ook deze flexibiliteit is fijn.

Mijn beleggingsplan geeft me rust. Dankzij Bank Van Breda en Nathalie bouw ik nu al iets op om ook later te kunnen blijven genieten. Mijn raad aan jonge collega’s? Klop ook bij jullie bank aan en start een beleggingsplan. Hoe vroeger hoe beter. Ook al kan je maandelijks maar een klein bedrag sparen. Het loont écht de moeite!’

Account manager Nathalie Lebbe

Nathalie Lebbe: ‘Ik heb een enorm respect voor de manier waarop Ward in het leven staat. Heel bewust. Met beide voeten op de grond. Vandaar ook zijn zorgen omwille van het pensioen.

Ik zie dat wel vaker bij de jongere generatie artsen. Ze stellen zich vragen en staan nu al stil bij later. Ik spaar nu om ook straks zorgeloos te kunnen genieten, redeneren ze. De vorige generatie stelde dat sparen gemakkelijker uit. Totdat ze een eind in de vijftig zijn en de beleggingshorizon niet meer hebben om nog een aanzienlijk kapitaal op te bouwen. En dan is het vaak te laat en moeten ze noodgedwongen een stap terug zetten. Zonde. Omdat een kleine inspanning vaak het grote verschil kan maken.’

Auteur

Barbara Claeys

donderdag 30 januari 2020