Een bedrijfsoverdracht? Dat was iets voor later

Mark Bellens verkocht bedrijf aan particuliere zaakvoerder. " “Mijn kinderen hadden andere ambities. Ik wist: als ik stop dan stopt het ook echt.”

“Twee jaar geleden was verkoop niet aan de orde. Dachten we”, vertelt Mark Bellens, ondernemer uit Olen. “We waren er gewoon niet mee bezig.” Een gesprek met Bank J. Van Breda & C° bood een nieuwe kijk op de situatie. “Je vraagt je toch af: wat is het juiste moment? Dat bleek nu te zijn.” We volgen het traject van de heer Bellens. Toeval bracht de bal aan het rollen.

“Mijn kinderen hadden andere ambities. Daar was ik eigenlijk wel blij om. Mijn broer had ook een bedrijf. Zijn kinderen hebben de zaak over genomen. Hij is tien jaar ouder, maar werkt nog elke dag. Als het bedrijf in de familie blijft, is het moeilijker om los te laten. Ik wist: als ik stop dan stopt het ook echt.”

Infosessie was de aanzet

“Een overdracht had ik nooit echt overwogen. Ik was 57 jaar en de zaken gingen goed. Een infosessie van Bank Van Breda zette me aan het denken. Mijn kinderen hadden aangegeven dat ze iets anders wilden doen. Wat ik prima vond. Toen de uitnodiging voor de infosessie in de bus viel, dacht ik: ‘ik ga toch
eens luisteren’. Daarna is het snel gegaan.”

De cijfers zijn goed, er is groeimarge en de sector is gegeerd.

Van Breda Advisory had huiswerk gemaakt

“Ik had een kaartje ingevuld dat men me mocht contacteren voor een persoonlijk gesprek. Niet veel later kreeg ik ook effectief een telefoon van Wannes Gheysen, expert opvolging en overdracht bij Bank J.Van Breda & C°, met de vraag of ik nog altijd wilde praten. We spraken af. Wannes had zijn huiswerk gemaakt. Hij had onze balansen bestudeerd en zei: ‘Eigenlijk heb je een bedrijf dat op een piekmoment zit om te verkopen. De cijfers zijn goed, er is nog
groeimarge en de sector waarin je actief bent is op dit moment erg hot. Je zal zeker geïnteresseerden vinden. Wacht geen tien jaar meer’. In dat eerste gesprek schetste hij meteen ook de horizon. Het hele overnametraject kon 12 maanden en zelfs langer duren. Op die tijd kan er veel gebeuren, dacht ik. Ik heb de leeftijd, misschien is dit toch het juiste moment.”

Bemiddelaar waarmee het klikt

“Wannes bracht ons in contact met een bemiddelaar. Ik had er eerlijk gezegd schrik voor. Maar hij kent de markt en stelde iemand voor waarmee het meteen
klikte. Prego is mijn tweede bedrijf. Toen ik bij het eerste met externe partners ging samenwerken is het misgelopen. Als de klik er dit keer niet was, zou ik de overdracht meteen stopgezet hebben. En zelf een bemiddelaar zoeken, ik zou niet weten waar te beginnen. Dat eerste gesprek ging niet over cijfers, maar was vooral een aangename babbel. Aan het einde vroeg de bemiddelaar: ‘Mag ik een analyse maken? Dan weet je wat je bedrijf waard is’. Oké, zei ik, Go!”

 

Alle variabelen wezen in dezelfde richting: dit is het juiste moment.

‘Wil ik wel verkopen?’

“De bemiddelaar begon te rekenen en gaf een indicatie van de waarde. Daarna moesten we de knoop doorhakken. Wil ik wel verkopen? De bemiddelaar
waarschuwde: ‘Let op, het kan tot vijf jaar duren voor de verkoop rond is. Mijn echtgenote en ik staken de koppen bij elkaar. Alle variabelen wezen
in dezelfde richting: dit is het juiste moment. Dat bleek te kloppen. De bemiddelaar maakte een dossier op en trok daarmee discreet de markt op. Twee maanden later was er al een koper gevonden. Eigenlijk waren we daar niet klaar voor.”

Toen werd het hectisch

“Dat was het startschot van een heel intensieve periode. Alle cijfers, balansen en gegevens die beschikbaar waren via de nationale bank moesten gestaafd
worden. Dat was een berg werk. Bovendien moest alles in absolute discretie gebeuren, want je wil natuurlijk niet dat het personeel of anderen weten dat je bedrijf verkocht wordt. Drie maanden lang werkten we ’s avonds en ‘s nachts koortsachtig om alle bewijsmateriaal te verzamelen, bovenop de gewone dagtaak. Ondertussen werd ook nog over de prijs onderhandeld met de bemiddelaar als tussenpersoon. En moest alles juridisch sluitend gemaakt
worden. Verschrikkelijk hectisch. De druk lag hoog. Ook emotioneel was die periode erg zwaar. We waren zo blij toen het achter de rug was en we de overdracht konden ondertekenen.”

“Nadien moesten we de overdracht bekend maken aan het personeel. Ook dat hadden we minutieus voorbereid met de bemiddelaar. Alles stond gereed. Het personeel heeft er bij wijze van spreken amper iets van gemerkt.”

Wat nu?


“De hele zomer werkten mijn vrouw en ik nog superhard in ons eigen bedrijf. In oktober was er een nieuwe eigenaar. De ochtend van de ondertekening
hadden we nog een gesprek over wat we in de toekomst zouden gaan doen. Maar we zijn nog jong. Onze dagen vullen zichzelf met kleinkinderen en het
werk in ons buitenverblijf in Nederland. We hebben onszelf een sabbatjaar gegeven, maar ik moet zeggen, het begint al te kriebelen. Ik ben weer met
iets bezig. Gewoon om mijn creativiteit kwijt te kunnen en om toch iets van een officiële structuur rond ons te hebben. Wij zijn immers nog niet pensioengerechtigd. Wannes zei het bij het begin al: ‘er is leven na het bedrijfsleven’. We moesten dus goed nadenken over wat we daarna zouden doen.”

We hadden alles minutieus voorbereid. Het personeel heeft er amper iets van gemerkt.

Hoe belangrijk was Bank Van Breda?

“Zonder de infosessie en het gesprek met Wannes Gheysen zou er van een verkoop geen sprake geweest zijn. Ook de keuze van de bemiddelaar is doorslaggevend gebleken. Er was vertrouwen en grote discretie. Tot op het einde wist niemand van de verkoop af. Dat maakte alles zoveel makkelijker.” “De rol van Bank Van Breda was cruciaal. Op het juiste moment heeft de bank actie ondernomen en de noodzakelijke begeleiding georganiseerd. Dat heeft
alles in gang gezet.”

Denk op tijd na over een overdracht. Ik weet nu hoe intensief het traject is.

Het advies van Mark Bellens

“Blijf niet bij de pakken zitten. Denk op tijd na over een overdracht, vóór het dringend wordt. Ik weet nu hoe intensief het traject is. Stel dat we hadden moeten verkopen omdat ik ernstig ziek was. Dan zou heel de procedure op de schouders van mijn vrouw gevallen zijn. Bovenop de miserie thuis. En ook, nu is er nog tijd om te genieten. Ik ben lid van een fietsclub. Voor het eerst kon ik mee op weekend. Dat zou vroeger onmogelijk geweest zijn. Of een ongepland tochtje met vrienden op woensdagmiddag. Ik ga mee! Het is een nieuw gevoel van vrijheid.”

 

Wie is Mark Bellens

  • 59 jaar
  • ex-zaakvoerder/eigenaar Prego.
  • Levering aan huis van kwaliteitsvolle maaltijden voor zorgbehoevende mensen
  • Regio Olen.
  • Verkocht het bedrijf in 2017 aan een particuliere zaakvoerder, een zogenaamde management buy-in.

 

Auteur

Geert Merckaert

Copywriter bij Bank J.Van Breda & Cº

donderdag 3 mei 2018