‘Dankzij Ondernemers Zonder Grenzen vond ik op mijn veertigste mijn geluk’

Vandaag denken aan morgen, daar gaat het bij een beleggingsplan om. Duurzaamheid is het sleutelwoord.

Net als bij Artsen Zonder Vakantie en Ondernemers Zonder Grenzen, de twee doelen die Bank J.Van Breda & C° al enkele jaren structureel steunt. Werner Sels, oprichter van Ondernemers Zonder Grenzen, weet als geen ander hoe belangrijk denken op lange termijn is.

Werner Sels: ‘Mijn frustraties omtrent de tsunami-geldinzameling van 2004 die voornamelijk bij rijke hoteleigenaars en politici terechtkwam, gaf me de drive om in 2007 Ondernemers Zonder Grenzen op te richten. Ook ik wilde mijn steen bijdragen. Kleinschalig, puur en zonder verborgen agenda.

Drie jaar later verkocht ik mijn IT-bedrijf.  Met knikkende knieën. Ik verliet mijn comfort zone en gaf mijn zekerheden op. Niemand kan twee heren dienen. Ik volgde mijn hart, besloot om me op het nieuwe project te focussen en een bijdrage te leveren om de klimaatverandering tegen te gaan. Samen met heel wat vrijwilligers. Mensen die ook inzien dat we vandaag moeten handelen om de toekomst van onze kinderen veilig te stellen. Dankzij Ondernemers Zonder Grenzen heb ik op mijn veertigste mijn geluk gevonden.’

3000 hectare per jaar

‘Meer dan 3000 hectare bossen per jaar, dat is onze ambitie’  

Werner Sels: ‘Verwoestijning door klimaatverstoring tegengaan, dat is de drijfveer van Ondernemers zonder Grenzen. We planten bossen aan de rand van de woestijn. Dit doen we in het kader van ‘De Afrikaanse Grote Groene Muur’, een initiatief van 13 Afrikaanse landen die in de Sahel- en Saharastreek een strook bomen van 100 kilometer breed en 8000 kilometer lang aanleggen. Van west naar oost, doorheen het Afrikaanse continent. Het landschap transformeren naar een groener gebied en de levensomstandigheden van miljoenen mensen verbeteren, dat is hun doelstelling. Ondernemers Zonder Grenzen draagt van dag één bij

Ons eerste project was Burkina Faso. Op zeven jaar tijd legden we 10 000 hectare agro-bossen aan. Het gaat om bossen waar ook aan landbouw wordt gedaan.  Politieke instabiliteit dwong ons om dit project vroegtijdig af te ronden. Plaatselijke organisaties namen het van ons over. Senegal werd onze tweede focus. We begonnen in 2019 met een pilootproject van 100 hectare. We schalen het nieuwe seizoen 2019-2020 op naar 1000 hectare. Het is onze doelstelling om in de toekomst 3000 hectare per jaar te halen. Een ambitieus plan. Maar ik geloof erin. Meer dan ooit.’

Duurzame bedrijven

‘Dankzij onze knowhow kunnen we ook bedrijven adviseren die naar duurzaamheid streven’

Werner Sels: ‘Mensen wakker schudden en bewust maken, het zit in mijn bloed. Sensibiliseren geeft me een ongelofelijke drive. Een doel in het leven. Net deze drive heeft geleid tot een project dat we nu met de satelliet kunnen zien. Het is de steen die ik samen met al onze vrijwilligers heb verlegd.

We willen onze knowhow nu ook toepassen om bedrijven te adviseren die streven naar duurzaamheid en het integreren van de SDGs  in hun doen en laten. SDG staat voor Sustainable Development Goals of de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die door de Verenigde Naties werden vastgesteld als de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor 2030. Het gaat om bedrijven die streven naar duurzaamheid en dit ook verwachten van wie met hen samenwerkt. Bedrijven die op deze manier het verschil willen maken. Willen ze hun CO2-gebruik compenseren? Meewerken aan de Grote Groene Muur is een mogelijkheid. Bank Van Breda was op dat vlak een pionier. Al vijf jaar lang steunen ze ons structureel.

Niet morgen maar vandaag

‘We zijn onze kinderen een andere aanpak verschuldigd. Alleen zo kunnen we hen in de ogen blijven kijken’

Werner Sels: ‘We erven de aarde niet van onze ouders maar lenen haar van onze kinderen, zegt een Indiaanse zegswijze. Als je iets leent, geef je het ook terug. Minstens in dezelfde staat, maar indien mogelijk beter. Wij hebben dat niet gedaan. We droegen er te weinig zorg voor. We zijn onze kinderen een andere aanpak verschuldigd. Rigoureus. Alleen zo kunnen we hen in de ogen blijven kijken.

We moeten nu in hun toekomst investeren. Denken op lange termijn is ook in dit verhaal zo belangrijk. Als we dit samen doen, komen we er wel. Ik weiger de hoop op te geven.

De drie dimensies van duurzame ontwikkeling

Werner Sels: ‘De aanleg van een bos maakt niet alleen een droog landschap groen maar heeft ook een economische, sociale en ecologische impact op de plaatselijke bevolking:

  • Economisch: De dorpelingen zaaien rond de waterreservoirs en worden hiervoor betaald. Doet hun bos het goed, dan kunnen ze mits betaling zaden van bomen, planten, grassen en kruiden verzamelen om nieuwe bossen in de omgeving aan te leggen. Kinderen kunnen naar school, vrouwen zijn financieel onafhankelijker.

  • Sociaal: De plaatselijke bevolking is minder geneigd om hun streek te verlaten. Ze kunnen dankzij het bos nu wel overleven. Er is bijgevolg meer welvaart. De interne migratie vermindert.

  • Ecologisch: Agrobossen zorgen voor de verbetering van de biodiversiteit, een betere waterhuishouding en captatie van CO2.’

www.ozg.be

Steunen kan via BE10 0000 0000 0404 (Koning Boudewijn Stichting - Mededeling: 015/1520/00083)

Giften zijn vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar.

 

 

Auteur

Barbara Claeys

woensdag 11 maart 2020