test

"Externe feedback is enkel belangrijker geworden."

Eerlijke professionele feedback is goud waard. Af en toe een goeie tip opvangen is meegenomen, maar als u extern advies structureel uw bedrijf wil binnenloodsen is de oprichting van een raad van advies beter.

Zaakvoerder Klaas Fremaut is overtuigd van de grote meerwaarde: "Ik heb 14 jaar met een adviesraad gewerkt. Daar heb ik ongelofelijk veel aan gehad. Volgend jaar start ik een nieuwe raad met onder andere enkele twintigers."

“In 2000 hebben we onze raad van advies opgericht”, vertelt Klaas. “We gingen toen van drie vennoten naar twee. Met drie kan je nog genuanceerde beslissingen nemen. Met twee wordt het al moeilijker. We voelden dat we andere mensen moesten betrekken. Later heb ik mijn vennoot uitgekocht, maar de adviesraad is gebleven.” 

“Alles verandert voortdurend, maar vandaag sneller dan ooit. Externe feedback is alleen maar belangrijker geworden. Er is ook zoveel dat je hoort te weten. Of zou kunnen weten. Ik ben niet zo een netwerker, eerder een lezer, maar hoe vind je je weg doorheen die information overload? De adviesraad heeft daarom ook een filterfunctie voor mij. Een goede boekentip kan bijzonder waardevol blijken.” 

 

Elke meeting, elk gesprek maakt me een beetje slimmer. Ik ben er om te geven, maar krijg veel terug.

 

“Ook betalend advies is nodig. Met onze accountant of jurist werk ik graag samen, maar dat is een relatie van een andere orde, meer zakelijk. Met de adviesraad is dat minder het geval. Het voelt eerder als samen-aan-iets-werken. De kracht zit hem in de bereidheid om kennis te delen en het besef dat wat we samen doen, we beter doen. De leden van een adviesraad leren tenslotte ook veel uit die meetings.

Voor mezelf geldt dat net zo. Ondertussen deel ik mijn ervaring ook in andere adviesraden en stel ik mezelf beschikbaar als mentor voor jonge ondernemers. Elke meeting, elk gesprek maakt me een beetje slimmer. Ik ben er om te geven, maar krijg veel terug.”

 

Wie is Klaas Fremaut?

  • Eigenaar Focus Advertising
  • Kortrijk
  • 56 jaar
  • Ondernemer sinds 1983

 

Volgend jaar start ik een nieuwe adviesraad op en ik heb besloten me niet enkel te omringen met generatiegenoten.

 

“Ik heb 14 jaar fantastisch samengewerkt met die eerste adviesraad, maar na al die jaren waren we een vriendengroep geworden. Dan dreigt het advies zijn waarde te verliezen en zijn we ermee gestopt. Nu ben ik dus zogezegd adviesraadloos (lacht). Maar daardoor besef ik wel heel goed wat ik mis.”

“Volgend jaar start ik een nieuwe adviesraad op en ik heb besloten me niet enkel te omringen met generatiegenoten. De zoektocht is gestart. Ik heb een tiental personen gesproken, verschillenden zijn jonger dan 30. Hun inzichten zijn belangrijk in de reclamewereld. Zij staan met twee voeten in digitalisering en moderne communicatie.”

Meer concreet, op wiens advies vertrouwde Klaas Fremaut 14 jaar lang? “Op vijf mensen. Ik had een klant als adviseur, een trendwatcher, een collega-reclameman uit Nederland, iemand uit de HR-wereld en iemand uit finance.” 

Wat werd besproken? “Alles wat me bezighield: hoe zorg ik voor een instroom van jonge mensen, is de verhouding loonkost/brutomarge oké, hoe gaan we om met trends, hoe evolueren de marges in Nederland – zijn we nog mee? Heel divers dus.” 

 

 

 

Waarom kiezen voor een raad van advies?

In tegenstelling tot een raad van bestuur heeft een raad van advies geen bestuurlijke bevoegdheid. De leden van een adviesraad kijken onbevooroordeeld naar uw bedrijfsuitdagingen en bieden goede raad op basis van eigen ervaringen.

Wie vooruit wilt, moet kunnen uitzoomen om zicht te krijgen op de af te leggen weg. Geen eenvoudige opdracht als u iedere dag op de werkvloer staat. Het unieke perspectief van een adviesraad dwingt u als vanzelf om de blik te verruimen.

Het advies hoeft zich overigens niet te beperken tot strategie of langetermijndenken. Ook operationele elementen kunnen aan bod komen. Een specifiek contract of complexe investering toetsen, waarom niet?

 

 

zondag 7 april 2019