3 adviezen om via uw vennootschap privévermogen op te bouwen

Elke dag help ik zo ondernemers bouwen aan een zorgeloze toekomst, met voldoende ingebouwde veiligheid en zekerheid.

1. Maak een plan

Bouwt u een deel van uw toekomstig pensioenkapitaal op via uw vennootschap? Dan maakt u daar best een plan voor op. Uw professioneel en privé vermogen hangen immers onlosmakelijk samen. 

Beschouw uw vennootschap als een hefboom, als de geoptimaliseerde aanloop naar privévermogen, zodat uw carrière aan het einde van de rit nog jarenlang blijft renderen.

Hoe stelt u dit plan op? De strategie in uw vennootschap reflecteert best uw eigen persoonlijkheid. Een standaardplan bestaat dan ook niet. Eens een plan opgezet, is actieve opvolging nodig. Laat u begeleiden.

2. Systematiek is het grote sleutelwoord

Ondernemers zijn vaak zo gepassioneerd met hun zaak bezig: ze willen groeien, efficiënter worden, investeren... ze zijn met duizend plannen tegelijk bezig. Het opbouwen van een pensioenkapitaal voor na de actieve beroepsloopbaan komt vaak pas op het tweede plan. Terwijl het net belangrijk is dat uw inspanningen ook lonen.

Regelmaat is sowieso een goede zaak, er is geen reden om te wachten met de voorbereiding en het organiseren van uw financiële toekomst.

3. Het is nooit te vroeg en nooit te laat

De verhoging van de liquidatiebelasting van 10% naar uiteindelijk 30% was echt een donderslag bij heldere hemel. Daarom kwam er de overgangsmaatregel van de incorporatie tegen 10%, op voorwaarde dat dat kapitaal minstens 4 jaar in de vennootschap bleef. Die ingreep behoort nu eigenlijk al tot het verleden. We moeten blijven vooruitkijken.

Wat is de volgende zet? Vanaf nu is dat een keuze die u elk jaar opnieuw moet maken.

 

Eigenlijk denkt u best al zo vroeg mogelijk aan de definitieve bestemming van uw kapitaal, beleggingen, vastgoed enz. binnen de vennootschap. Zo kan u die overgang naar uw privé zo vlot én voordelig mogelijk organiseren.

 

Ik adviseer altijd om daar van bij de start van uw carrière aan te denken. Het is een traject dat succesvoller wordt naarmate u er vroeger mee begint.

Doordacht advies

In mijn job ligt de focus op advies. Ik voel me geen verkoper, maar een adviseur. Cliënten appreciëren dat ik een helikopterzicht op lange termijn behoud. Belegging zus en fonds zo, die vindt u overal, daar gaat het niet om. Maar wel om een sterke visie, een slimme strategie die ervoor zorgt dat u zonder extra inspanning bouwt aan een zorgeloze toekomst, met voldoende ingebouwde veiligheid en zekerheid, dat is andere koek. En dat is nu precies waar ik het over heb met mijn cliënten.

 

Uw vennootschap als motor van uw privévermogen.

Hoe u ook privé geniet van uw werk in de vennootschap.
Lees het hier.

 

 

Auteur

Greet Meeus

dinsdag 5 september 2017