De nieuwe vennootschapswet

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in werking. Deze nieuwe wet luidde meteen een nieuw tijdperk in. Zo is voor kmo-ondernemers de besloten vennootschap (BV) een interessante vennootschapsvorm geworden.
Vakantiehuis-2

Wat is een BV?

Een BV is een rechtspersoon met een eigen vermogen dat is afgescheiden van het privévermogen van de aandeelhouders. Het is de nieuwe naam voor de vroegere bvba (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid). In een BV is de aansprakelijkheid van de aandeelhouder in principe beperkt tot zijn eigen inbreng. Eventuele schuldeisers van het bedrijf kunnen doorgaans geen beslag leggen op het privévermogen van de aandeelhouder. Gaat het fout met de onderneming, dan kan de aandeelhouder alleen verliezen wat hij in de BV heeft geïnvesteerd, tenzij er sprake is van een frauduleus faillissement of een ontoereikend financieel plan. Het privévermogen blijft bijgevolg buiten schot.

Welke vennootschapsvormen zijn er nog?

Sinds de hervorming van de vennootschapswetgeving zijn er naast de BV nog vier soorten vennootschappen.

Vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid 

  • Commanditaire Vennootschap (Comm.V.)
  • Vennootschap onder Firma (VOF)

De oprichting is vrij eenvoudig. Zo moet u niet langs de notaris om een akte op te stellen. U zet alles op papier in een onderhandse akte en u legt een verkorte versie ervan neer bij de griffie van de ondernemingsrechtbank.

Let wel: Derden kunnen zich bij deze vennootschapsvormen evenwel verhalen op het privévermogen. 

Vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid

  • Besloten Vennootschap (BV) – de vroegere bvba
  • Coöperatieve Vennootschap (CV)
  • Naamloze Vennootschap (NV)

Vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid beperken uw verantwoordelijkheden naar derden, bv. schuldeisers. Voordat u in zo’n structuur kan stappen, moet er meer op papier gezet worden. Er komt meer bij kijken. Zo hebt u een authentieke akte nodig, opgesteld door de notaris. U dient eveneens aan de notaris een financieel plan voor te leggen. In dat plan verantwoordt u het maatschappelijk kapitaal van uw vennootschap en licht u, samen met de andere oprichters van uw vennootschap, de financiële haalbaarheid van uw plannen toe.

Van plan om een vennootschap op te richten? Laat u adviseren door uw account manager.

We begeleiden u graag met advies op maat.